Koettavaa Budapestissa

Budapest koostuu itse asiassa kahdesta kaupungista, Budasta ja Pestistä, jotka Tonava-joki erottaa toisistaan. Aikojen saatossa ne ovat muovautuneet samaksi kaupungiksi. Budapest toimii täydellisenä kaupunkina kävelyreissuille ja vain kaupungin kiertelyyn, ilman sen kummempia nähtävyyksiä. Tonavan ylle kaartuvat erilaiset sillat ovat upeita katsella, mutta auttavat samalla hahmottamaan missä kohtaa kaupunkia ollaan menossa.

Jokiristeily

Maaliskuu ei ole otollisin aika jokiristeilylle, mutta se kuului ostamaamme Hop-On Hop-Off kierrokseen. Hyppäsimme päivän viimeisen laivan kyytiin, jolloin alkoi jo hämärtää. Näkymät olivat hienot ja oli mukava nähdä kaupunki taas uudesta näkövinkkelistä. Keli ei kuitenkaan ollut mitä suotuisin, sillä matkan aikana tuuli aivan älyttömän kylmästi ja välissä jopa satoikin. Istuimme silti urheina (ja lähes ainoina) veneen yläkannella, jossa ei ollut muunlaista suojaa kuin takkiemme huput. Säätä uhmaten halusimme ylös, koska a) sieltä on paremmat näkymät b) sisätilat olivatkin aivan täynnä c) sisätiloissa tulee paha olo. Oli siellä pari muuta kanssamme kärvistelemässä. Ehdoton suositus risteilylle kuitenkin maisemien puolesta.



Széchenyin kylpylä

Jo ennen Budapestiin lähtöä meillä oli selvät suunnitelmat mennä käymään kylpylässä ja päädyimmekin Budapestin suurimpaan ja tunnetuimpaan kylpylään, nimittäin Széchenyin kylpylään! Budapest on tunnettu kylpylöistään, sillä kaupungissa on enemmän kuumia lähteitä kuin missään muussa pääkaupungissa. Sinne pääsee kätevästi Budapestin vanhimmalla metrolinjalla (kieltämättä sen oli kyllä näköinenkin…). 

Ostimme liput kylpylään vasta paikan päällä, mutta internetsivuilta olimme lukeneet, että sandaalit kuuluivat sisäänpääsyn hintaan. Paikan päällä selvisi, että näin ei kuitenkaan ollut, joten mukaan tarttui myös varvassandaalit. Joten uimapuvun lisäksi kannattaa ottaa omat varvassandaalit mukaan. 

Kylpylä oli vaikuttava. Siinä on altaita niin ulkona, kuin sisälläkin. Ulkona on kolme allasta, joista yksi on kuuluisa shakinpelaajistaan ja sen lämpötila on 40 astetta. Tämän altaan vierustalla oli kyltit, että vietäthän altaassa aikaa noin 15 minuuttia kerrallaan. Me emme kyenneet olemaan siellä niinkään kauaa kerrallaan, vaan vietimme suurimman osan ajasta toisessa ulkoaltaassa, jossa oli huomattavasti parempi 36 asteen lämpötila. Ollessamme kylpylässä alkoi sataa, ja teki älyttömän hyvää. Olimme Budapestissä maaliskuussa, niin vaikka muuten olikin  paikoin kylmää ja tuulista, niin kylpylään tämä sää oli aivan täydellinen. Sateella oli erittäin virkistävä vaikutus, kun se osui vain päähän ja muu vartalo oli lämpimässä vedessä. Nouseminen altaasta ei tietenkään tullut kysymykseenkään, koska silloin tuli kylmä. 

Kävimme katsastamassa myös kylpylän sisätilat, joiden monipuolinen allasvalikoima muistutti ns. tavallista kylpylää (toki miljöö oli paljon hienompi). Naurahdimme ihan ääneen, kun kylpylän “kylmävesiallas” oli 18 asteista (:D). Joo onhan se jääkylmä lämpimien altaiden seassa. Sisätiloissa oli siis ihan perus porealtaita, muita rentoutumisaltaita sekä varsinainen uintiallas. 

Ehdoton suositus kylpylävierailulle varsinkin kylmempänä aika, sillä lämmin vesi tekee ihmeitä.


Terrorin talo

Terrorin talo on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Se on yksi vaikuttavimmista museoista missä olen koskaan käynyt. Se sijaitsee entisessä salaisen poliisin päämajassa ja esittelee fasismin ja kommunismin rikoksia. Kellarikerroksessa sijaitsevat sellit ja kidutushuoneet saivat yhden jos toisenkin hiljaiseksi. Jos siis olet herkkä, kannattaa miettiä tänne menemistä. Muuten aivan ehdoton suositus. 

Váci utca -katu

Váci utca sijaitsee Pestin puolella ja on osa Budapestin tiivistä keskustaa. Kadulla ja sen ympäristöön on pakkautunut runsaasti turisteja, mutta miljöönä se on ihastuttava. Pidän itse kaupunkien kapeista kaduista, joista huokuu vanhanaikaista tunnelmaa. Tämä katu onkin juuri sellainen, vaikka varsinainen turistirysä ja kauppakatu onkin. Tämä katu ja Andrássy utca ovat Budapestin pääkatuja. 

Kommentit

Suositut tekstit