Manchester

Manchester valikoitui kohteeksi puoliksi sattumalta, kun saimme sinne liput Harry Stylesin konserttiin. Kaupunki osoittautui oikein kompaktiksi ja viihtyisäksi. Manchesteristä tulee ensimmäisenä mieleen sen kaksi jalkapallojoukkuetta, Manchester United ja Manchester City (tai ainakin minullekin tuli), mutta Manchester tarjoaa paljon muutakin ja sopii kyllä vierailukohteeksi sellaisellekin, joka ei niin välitä jalkapallosta. Sen kiehtova historia tekstiiliteollisuuden keskuksena teollisen vallankumouksen aikaan on nähtävissä rakennuksissa sekä museoissa. Punatiilisten rakennusten taustalla kohoa modernista kasvusta kertovat lasiset tornitalot, joita kaupunkiin rakennetaan koko ajan lisää. Manchesterin keskusta-alue on sopivan kokoinen käveltäväksi, emmekä me ainakaan kokeneet tarvitsevamme ratikkaa kulkemiseen keskustan sisällä. Ratikkaa pääsimme kuitenkin kokeilemaan sillä, Harry Stylesin keikka oli Old Trafford Emiratesin krikettikentällä, jonka vieressä oli ratikkapysäkki. 

Palataanpa nyt ihan alkuun. Lentokentältä pääsee näppärimmin keskustaan ratikalla. St. Peter Squarelle matka kestää noin 50 minuuttia. Toinen vaihtoehto on mennä junalla Manchester Piccadillyyn (tai Manchester Oxford Roadille tai Deansgatelle). Me käytimme junaa, sillä meidän piti vaihtaa toiseen junaan päästäksemme majapaikkaamme. Me olimme majoittuneet Suur-Manchesterin alueelle Salfordiin (majapaikat olivat tiukassa varmaankin kahden konserttipäivän takia…). Emme kuitenkaan olleet niin kaukana Manchesterin keskustasta kuin voisi kuvitella, sillä Deansgaten juna-asemalle oli yksi pysäkinväli ja Piccadillylle kolme. Ensimmäisenä päivänä päädyimme kiertelemään ympäri kaupunkia, jotta saisimme sitä tuntumaa ja hahmottaisimme paremmin missä mitäkin oli. 

Ensimmäisenä päivänä jäimme jo Deansgaten asemalla (myöhemmin opimme, että keskustaa varten parempi pysäkki oli sittenkin seuraava Manchester Oxford Road). Deansgate on Manchesterin pääkatu, joka halkoo kaupungin länsipuolta. Huomasimme, että Peter Streetin kautta oli lyhin ja helpoin reitti St. Peter Squarelle, jonka vieressä sijaitsee keskuskirjasto, kaupungintalo sekä eräänlainen pääratikkapysäkki. Manchester Arndale ja Market Street sijaitsevat siitä muutaman korttelin päässä ja käsittävät pääostospaikat. Arndale on valtavan kokoinen ostoskeskus ja sen edustalta kulkeva Market Street on myös täynnä mitä erilaisimpia kauppoja. Täällä oli heittämällä eniten ihmisiä koko kaupungissa. Yllätykseksemme Tokiosta löytämämme lempikauppamme, Uniqlo, oli myös löytänyt tiensä Manchesteriin! 

Toisena päivänämme oli keikkapäivä. Ilma oli täynnä jännitystä, mutta koska keikka oli vasta illemmalla päätimme käyttää aamupäivän kaupungilla kiertelyyn. Tarkoituksena oli käydä kirjastossa sekä kaupungintalossa, mutta ikäväksemme kaupungintalo oli remontissa. Onneksemme keskuskirjasto ( Manchester Central Library) oli kuitenkin avoinna, joten kiersimme sitä. Sekin oli varsin upea ja vaikuttava paikka. Kaupungintalon ollessa suljettuna remontin takia päätimme vielä käväistä katedraalissa. Manchesterin katedraali, viralliselta nimeltään Cathedral and Collegiate Church of St Mary, St Denys and St George, on yli 600 vuotta vanha goottilainen kivikirkko. Se on hiippakuntansa pääkirkko. 

Sitten olikin aika suunnata keikalle. 

Mitähän sitä keikasta voisi sanoa. Se oli mahtavaa ja tunnelma oli siellä katossa, vaikkakin auringon porotus olikin tehnyt tehtävänsä ja jano oli suuri. Jalat olivat tolkuttomasta seisomisesta aivan rikki, mutta ei se keikkatunnelmaa laimentanut. Odotus tuntui kuitenkin välillä loputtomalta. Loppujen lopuksi oli kuitenkin aivan vaivan ja hinnan arvoista

Perjantaiksi olimme varanneet rabbie´s in kiertoajelun nimeltä “Snowdonia, North Wales & Chester”. Matkaan lähdettiin puoli yhdeksän maissa Piccadillyn aseman kupeesta. Matka osoittautui erittäin mielenkiintoiseksi ja informatiivikseksi, sillä meitä oli minibussillinen (16 hlö) ja kuskimme toimi samalla oppaanamme. Ajomatkan aikana hän kertoi erilaisia tarinoita liittyen maisemiin jonka ohi ajoimme tai paikkoihin, joissa pysähdyimme. Pysähdyspaikoilla saimme vapaasti kierrellä missä halusimme annetun ajan. Ensin pysähdyimme Conwy castlelle ihastelemaan linnoitusta sekä sen viereistä kalajastajakylää. Seuraavaksi reitti vei meidät Snowdonian kansallispuiston halki henkeäsalpaavien maisemien, jossa pysähdyimme kahdella kohdalla ottamassa valokuvia. Varsinainen pysähdyspaikkamme oli Betws-y-Coedin kylä, jossa söimme lounaaksi fish & chips sekä ihastelimme maisemia. Viimeinen pysähdyspaikkamme oli Chesterin kaupunki, joka oli aikaisemmin ollut osa Walesia, mutta Henrik VIII piti kaupungista niin paljon, että siirsi rajaa, jotta kaupunki kuuluisi Englantiin. Tästä kiertoajelusta on tulossa oma postauksensa, jossa kerrotaan retkestä tarkemmin.

Viimeisenä päivänä oli huomattavasti viileämpää kuin muina päivinä, joten oli sopiva sattuma, että suunnatessamme kohti Castlefieldin kanaaleja osuimme Science+Industry Museumin kohdalle. Päätimme vierailla museossa. Sen sisäänpääsy oli ilmainen, mutta kävijöitä kehotettiin lahjoittamaan haluttu summa aulassa olevaan laatikkoon tai modernisti lähimaksulla laatikon vieressä olevalla laitteella. Museo oli mielenkiintoinen ja siitä sai hyvän käsityksen Manchesterin tekstiiliteollisuuden historiasta. Toisessa kerroksessa oli heurekamainen Explore-osasto, jossa pääsi itse todistamaan ja kokeilemaan erilaisia ilmiöitä. Vähemmän yllättäen tämä osasto oli täynnä lapsiperheitä, mutta mahduimme mekin joukkoon kokeilemaan ilmiöitä. Alakerrassa olevassa näyttelyssä sen sijaan oli hyvin rauhallista ja tilavaa. Osa tiloista taisi olla remontin alla huputuksesta päätellen, joten tutkittava alue ei ollut kovin suuri, mutta sitäkin informatiivisempi kyllä. 



Kommentit

Suositut tekstit