Opiskelija-asuminen Irlanissa

Opiskelija-asuminen Irlannissa on erilaista, kuin mihin olemme Suomessa tottuneet. Asuminen on paljon valvotumpaa ja säännöstellympää. Meidän asuinkompleksissa kiersi esimerkiksi yöaikaan vartija. Kieltämättä se tuntui välillä holhoukselta, kun Suomessa on tottunut siihen, että opiskelija-asunnot ovat kuin mitkä tahansa muutkin asunnot. Tuolla asuntoon kirjauduttiin sisään kuin hotelliin. Postejakin käytiin kyselemässä respasta. Asunto piti maksaa kokonaisuudessaan parin viikon sisällä sisäänkirjautumisesta, joten vuokranmaksusta ei tarvinnut enää huolehtia vaihdon aikana.

Olin opiskelijavaihdossa silloisessa Cork Institute of Technologyssä (CIT), joka tunnetaan nykyään nimellä Munster Technological University (MTU). Asuinpaikkana minulla oli kävelymatkan päässä kampukselta huone viiden hengen solussa Edenhallissa. Kampus ja näin ollen asunto sijaitsi aika pitkän matkan päästä keskustasta ja ruokakaupoista. Jos nyt saisin valita, niin valitsisin asunnon lähempänä keskustaa. Tosin valinnanvaraa ei silloinkaan paljoa ollut ja otin kiitollisena vastaan sen mikä annettiin. Asuntoa haettiin siis samalla kuin haettiin itse vaihtoyliopistoon nominoinnin jälkeen. Erasmus-opiskelijat oli sijoitettu pääosin kaikki tähän samaan asuinkompleksiin. Osalle tosin tarjottiin asuntoa vasta erittäin myöhään, mutta tarjottiin kuitenkin. Asuntotilanne oli ainakin silloin siinä mielessä hyvä, että kaikki vaihtarit olivat saaneet asunnot parin viikon jälkeen saapumisesta viimeistään. Muutamia tuli tarkoituksella paikalle ilman asuntoa, jotta he voisivat etsiä halvan asunnon paikan päältä.

Olin asunut Suomessakin solussa, joten soluasuminen sinänsä oli minulle tuttua puuhaa. Erikoista näissä Eden hallin asunnoissa oli, että jokainen huone oli ensuite! Eli jokaisella asukkaalla oli oma kylpyhuone! Viiden hengen asunnossamme oli siis viisi kylpyhuonetta. Se oli ehdoton plussa Suomen soluun verrattuna.

Yritin etsiä tietokoneeni kätköistä kuvia huoneestani, mutta en millään löytänyt niitä. Eden Hallin nettisivuilta löytyi näköjään kuvia (en kyllä muista huoneessani olleen verhoja..). Huone oli kuitenkin perussiisti (mitä nyt kokolattiamatto oli vähän nihkeä..). Huoneen sisustukseen kuului sänky (petivaatteet piti hankkia erikseen), kirjoituspöytä ja -tuoli, vaatekaappi sekä vähän säilytystilaa hyllyjen muodossa seinällä. Meidän solu oli ihan kunnon asunto olohuoneineen ja keittiöineen. Keittiössä oli iso ruokapöytä. Astioita oli juuri viidelle hengelle, eikä yhtään ylimääräistä. Kattiloita oli vain pari perus, mutta kyllä niillä pärjäsi. Pakastimen kokoa naurettiin, sillä se oli vain pieni pakastinlokero jääkaapin yläosassa.


Kuvat: EdenHall

Kommentit

Suositut tekstit