Tekemistä Corkissa


Cork oli kotikaupunkini noin puolen vuoden ajan ollessani Irlannissa opiskelijavaihdossa, joten sillä on erityislaatuinen paikka sydämessäni. Pakkohan minun oli jakaa siitäkin enemmän tekemistä, vaikkakin se on jo mainittuna yhtenä viidestä vierailukohteesta. 

Cork sijaitsee Irlannin etelärannikolla Munsterin provinssissa ja se on Irlannin toiseksi suurin kaupunki. Kaupunkin lisäksi Cork on myös “county” eli kreivikunta. Tämä aiheutti aluksi omassa mielessäni paljonkin sekaannuksia. Kaupunkia halkoo Leejoki ja keskusta jää kahden joen haaran väliselle saarelle. Kaupungin iirinkielinen nimi, Corcaigh, tarkoittaa soista aluetta. Corkin satama on yksi maailman suurimmista luonnonsatamista sekä se on merkittävimpiä.

Corkin kreivikunnalla on tärkeä merkitys Irlannin itsenäistymisessä ja se tunnetaankin liikanimellä “the Rebel County”. Brittiläiset polttivat Corkin kaupungin Irlannin itsenäisyyssodassa 1919-1921. Tasavaltalaiset pitivät Corkissa päämajaansa.

Cork on tunnelmallinen kaupunki, jota on miellyttävä kiertää kävellen ympäriinsä. Varsinkin joulun aikaan iltasella kauppojen ikkunat on valaistu mitä upeimmilla jouluvaloilla.

Blarney Castle


Blarneyn linna on keskiaikainen linnake lähellä Corkia. Alueella pääsee kiertämään itse linnakkeessa (jotka ovat osittain rauniot) sekä sitä ympäröivässä puutarhassa. Hintaa tällä on 18 euroa aikuiselta (14 euroa opiskelija). Linnakkeelle pääsee näppärästi bussilla N20 Limerick. Erikoista linnakkeessa on “the Blarney stone”, jota ihmiset läheltä ja kaukaa käyvät suutelemassa hyvien puhelahjojen toivossa. 

Liput Blarneyn linnaan ja puutarhaan voi ostaa kätevästi netistä → Book a visit 


Fransiscan Wellin panimo

Yllätytkö jos kerron, että Corkilla on oma panimo? No tietysti sillä on! Pienpanimo sijaitsee Corkin keskustassa ja se järjestää kierroksia tiloissaan. Paikalla on tietysti myös oma pubi sekä aivan vieressä Pompeii pizzeria, josta saa aivan fantastista pizzaa oluen kanssa syötäväksi. Pubi on viihtyisä, sillä se sijaitsee osittain ulkona. Varsinkin iltaisin siellä on oma tunnelma köynnöskasveineen ja valaistuksineen.

Guinness Cork Jazz Festival


Jos livemusiikki ja olut kiinnostaa kannattaa Corkiin suunnata lokakuun lopussa, sillä silloin kaupungissa pärähtää käyntiin Guinness Cork Jazz Festival! Pääasiassa itse “festivaalialue” on kaupungin keskusta, jossa on karvevaalimeininkiä kaduilla sekä livesoittajia jokaisessa baarissa ja pubissa. Hanoista tosin tulee Guinnessia ja sen oheistuotteita. Festivaali on siitä mukava, että se ei maksa mitään ylimääräistä, joten pubeihin voi mennä fiilistelemään meininkiä ja musiikkia vaikkei maksaisi penniäkään paikan päällä. Iltaa kohden pubit tosin täyttyvät, joten jos kunnon paikan haluaa kannattaa haluamaansa pubiin suunnata jo alkuillasta. 

Vaikka Corkissa olisikin festivaali käynnissä on siellä muuten rauhallista ja viihtyisää. 



Kommentit

Suositut tekstit