Hampuri


Täytyy sanoa, että Hampuri oli mielestäni kivempi kaupunki kuin Berliini. Berliinissäkin on toki oma viehätyksensä, mutta jotenkin Hampuri oli mielestäni symppiksempi. Hampurin historia on mielenkiintoinen, sillä se on hansa- ja vapaakaupunki edelleen sekä maan tärkein satama (satama-alue olikin aivan valtava, kun sitä katseli Elbphilharmonien vierestä). Hampuri pommitettiin lähes maan tasalle toisen maailmansodan aikana, eikä kantakaupungissa ole juurikaan säilynyt rakennuksia toista maailmansotaan edeltävältä ajalta. Sodan muistomerkiksi on jätetty St. Nikolain kirkko, josta on jäljellä enää mustunut raunioitunut torni. 


Tällä kerralla kyseessä oli lyhyempi reissu, josta olimme vielä yhden päivän Lyypekissä, joten turistina olo rajoittui tällä kerralla lähinnä kaupungilla kiertelyyn sekä Reeperbahnin tutkimiseen. Hampuri oli kyllä kaupunkina kävelemisen arvoinen ja siellä sai hyvin päivän kulumaan vaikka ei käynytkään erityisemmin missään. Kävimme kuitenkin tietysti katsomassa Raatihuonetta ja sen edustalla olevaa toria, HafenCityä sekä Elbphilharmoniaa. Jokiristeily olisi varmasti ollut mielenkiintoinen, mutta tällä kerralla se jäi välistä. Miniatur Wunderlandissä olisi haluttu käydä, mutta kaikki ajat oli buukattu täyteen, joten se jäi valitettavasti välistä. Miniatur Wunderland kannattaa varata etukäteen netistä, jolloin varataan vierailuaika suoraan ilman jonottamista. Hinta tosin on 9 euroa kalliimpi, kuin paikan päältä ostettaessa, mutta ainakin sillä varmistaa sisäänpääsyn. 

Tykästyin Hampurissa erityisesti HafenCityyn. Se on Hampurin kaupunginosa, jota rakennetaan vanhalle satama-alueelle. Erityisesti vanha ja suojeltu varastokaupunki, Speicherstadt, oli hieno. Vanhat punatiiliset talot, joiden välissä kulkee kanaaleita. Kyllä silmä lepäsi, sitä katsoessa. Alueella on myös modernia arkkitehtuuria, joka sekään ei näyttänyt huonolta. HafenCityssä kannattaa ehdottomasti käydä kävelemässä ympäriinsä. HafenCityssä on myös niille juutalaisille omistettu puisto, jotka vietiin Hampurista keskitysleireille (Am Lohsepark).

Puolivahingossa osuimme myös Chilehausen kohdalle matkalla Raatihuoneelta HafenCityyn. Se on UNESCON maailmanperintölistalla, ja kieltämättä olihan se hienon näköinen talo. Tässä kirjoittaessa huomaa, että tulihan sitä nähtyä paljonkin, vaikka tuntuu ettei tehnyt mitään erityistä. Juuri tämän takia yksi lempiasioistani on kaupunkien kävely ympäriinsä.

Kommentit

Suositut tekstit