Viikonloppu Dublinissa

 


Jo viikkoa ennen Pyhän Patrikin päivää Dublinin kaduilla on vilskettä ja vihreitä asusteita näkee siellä sun täällä. Jokainen turistiputiikki on pullollaan erilaisimpia asusteita tulevaa juhlapyhää varten. Tällä(kään) kertaa oma vierailuni ei sijoittunut Patrikin päivälle (joskus vielä niinkin käy), vaan edeltävälle viikonlopulle. Aikaisemmin en olekaan ollut kevään puolella Irlannissa, vaan aikaisemmin olen nautiskellut syksyisestä Irlannista. 

Irlannissa on viimeksi tullut käytyä 2019 Guinness Cork Jazz Festivaaleilla Corkissa sekä samalla pikavisiitti Galwayssa ja itse pääkaupungissa olen viimeksi ollut muistaakseni 2016. Jotkut nurkat Dublinista tuntuivat tutulta (ainakin Temple Barin alue), mutta suurimmaksi osaksi en muistanut koko kaupungista mitään.

Lentokentältä on helpoin saapua keskustaan joko Aircoachilla tai Dublin Expressillä. Dublin Express jättää samantyylisesti kanavan varteen kuin lentokenttäbussi Corkissa, joten se toi mieleeni aivan Corkin kanavanvarren. Meidän majoitus oli kerrankin aivan keskustassa, kun löydettiin sopivanhintainen tarjous Hamptons by Hilton hotellista. Muuten hotelli oli aivan mahtava, mutta aamiainen oli aulassa, mikä oli omasta mielestäni outoa. Aamiainen oli kuitenkin maukas, joten pieni miinus vain. 

Viikonloppu sujui joutuisasti kaupunkia kierrellen sekä museoissa vieraillen. Emme pitäneet aamuisin kiirettä kaupungille lähtiessä, joten enemmänkin olisi varmasti ehtinyt, mutta päätimme ottaa rennosti ja katsella sen mitä rauhassa ehdimme. Voin lämpimästi suositella kaikkia tämän kertaisia vierailukohteita! 

EPIC The Irish Emigration Museum 


Museo sijaitsee Dublinin Docklandeilla oli todella mielenkiintoinen. Se kertoo irlantilaisten maastamuutosta. Museon on tavallaan jaettu kahteen osa-alueeseen: ensin on synkempiä aiheita, joissa käsitellään, että miksi Irlannista on ylipäätään lähdetty. Toinen osio käsittelee sitä mitä hyvää irlantilaiset ovat tehneet maailmalla ja miten yllättävän monella on irlantilaisia juuria. Todella mielenkiintoinen kokemus ja paljon sellaista mitä ei olekaan tullut ajatelleeksi. 

Guinness Storehouse Experience


Toinen ehdoton suosikkini oli Guinness Storehouse Experience. Se oli kyllä joka pennin arvoinen. Vaikkei Guinness-oluesta itsestään välittäisi, niin se on kuitenkin niin tunnettu ja näkyvä osa Irlantia, että sen historiaan kannattaa ehdottomasti tutustua. Kierroksella riittää nähtävää pitkäksi ajaksi ja lopuksi tietenkin nautitaan pintillinen Guinnessia (saatavilla oli myös muita vaihtoehtoja). Valitettavasti kierroksella ei päästä itse panimoon, mutta Experience on tehty Guinnessin vanhaan panimoon alueelle, jossa Guinnessia tehdään yhä tänäkin päivänä. Sen voi haistaa matkalla kierrokselle. Kierroksen voi tehdä rauhassa omassa tahdissa ja lisäksi voi kuunnella ilmaista audio touria halutessaan. 

The Book of Kells and The Long Room


Tällä kerralla tuli vierailtua itse vanhassa kirjastossakin, sen sijaan että pyörimme vain Trinity Collegen pihalla katselemassa rakennuksia. Lippuun sisältyi vähän enemmän kuin olin kuvitellut. Aluksi esiteltiin The Book of Kellsiä, tai Kellsin kirjaa, ja lopulta sitä pääsi katsomaan lasin takaa. Kellsin kirjan on kirjoittanut munkit vuonna 800. Siinä on koristeellisesti kerrottu uuden testamentin neljä evankeliumia. Kirjan esittelyn jälkeen oli itse Vanha kirjasto. Kirjasto oli valitettavasti (tai valitettavasti ja valitettavasti) puoliksi tyhjillään, sillä käynnissä on kirjaston ja sen arkistojen säilyttämisprojekti tuleville sukupolville. Osa kirjoista oli siis puhdistettavana ja arkistoitavana. Kirjasto oli silti vaikuttava näky, mutta porukkaa siellä oli melkein liikaakin. Sisäänpäässeitä rajoitetaan ja lippu täytyy varata etukäteen. 

Dublin Castle


Tällä paikalla sijainnut linna Dublinissa on toiminut niin englantilaisten ja myöhemmin brittiläisten hallinnon päämajana Irlannissa. Alkuperäinen keskiaikainen linna oli olemassa 1600-luvulle asti, kunnes suurin osa siitä tuhoutui tulipalossa. Nykyinen linna on rakennettu tämän vanhan raunioille. Kunnostetut huoneet tuovat entisaikojen tuntua ja kattavasta lehtisestä voi lukea tietoa seinällä olevista tauluista sekä huoneiden käyttötarkoituksista. Linnasta löytyy myös näyttävä tanssiaissali, St Patrick´s Hall, jossa Irlannin presidentti ottaa vastaan hallituskautensa. 

Oli kyllä virkistävää käydä pitkästä aikaan taas Irlannissa. Huomasi kyllä mikä kaipuu iski taas palata Corkiin käymään. 




Kommentit

Suositut tekstit