Dinant - saksofonin syntypaikka


Dinant on noin 13 000 asukkaan kunta Valloniassa, etelä-Belgiassa. Se sijaitsee Ardenneilla eli Belgian vuoristossa. Se sijaitsee jokilaaksossa, ja kunnan molemmin puolin nousevat Ardennenin kukkulat. Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka! Dinantiin pääsee kätevimmin junalla. Namurista Dinantiin on matkaa 30 minuuttia ja matka maksaa 5,5 euroa. 

Dinantin turistialue käsittää käytänössä yhden kadun. Itse vietin Dinantissa yhden yön, mutta järkevämmin ajatellen ehkä olisi kannattanut tehdä vain päiväretki Namurista, sillä junamatka takaisin kulki jokatapauksessa Namurin kautta. Minut yllätti Dinantissa se, että oikeastaan kaikki ruokapaikat olivat päivällä kiinni. Ne sulkeutuivat 1430/1530 ja avautuivat taas päivällisaikaan 1730. Arvatkaan yritinkö etsiä ruokaa neljän jälkeen siinä onnistumatta. Tulipahan käveltyä kaupunkia enemmän ympäriinsä. Kanavan toiselta puolelta, josta näkee linnoituksen ja sen alla avautuvan turistikohdan kaupungista on ehoton suosikkini. Jylhä kallio värikkäinen talojen takana on ehdottomasti yksi kauneimpia näkyjä, joita olen nähnyt. 

Täälläkin jylhän kallion päällä sijaitsevaan linnoitukseen (Citadelle de Dinant) pääsee gondolihissilla (sinne voi myös kävellä portaat), mutta linnoitus + hissilippu (menopaluu) maksoi 12 euroa. Linnoitukselta aukeni huimat näkymät. Linnoituksessa esiteltiin sen menneisyyttä sekä kaupungin historiaa. Erityisen tunteikkaaksi veti 1914-näyttely, jossa kerrottiin kuinka saksalaiset tuhosivat kaupungin. 

Erikoista Dinantissa on se, että saksofonin keksijä, Adolphe Sax, asui Dinantissa. Ja sen kyllä huomaa kaupungissa. Jokapaikassa on merkkejä saksofoneista. Näyttävimpänä esimerkkinä ovat eri maiden kuvituksilla kuvitetut saksofonit ympäri kaupunkia. Suomen saksofonin bongasi jo rautatieasemalta lähtiessä! 

Silmiinpistävä on myös korkealle talojen yläpuolelle kohoava Dinantin Notre Dame, joka seisää ylväänä linnoituksen alapuolella. Kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy.

Hieman Dinantin ulkopuolella (10 minuuttia kävellen rautatieasemalta) sijaitsee kalkkikiviluolasto Grotte La Merveilleuse. Sisäänpääsy oli 10 euroa ja kierros tehtiin itsenäisesti. Kierros oli luolastossa turvallinen eikä sinne voinut eksyä (se kävi mielessäni ennen menoa kierrokselle). Luolassa pääsee näkemään tippukiviä, sekä lepakoita jos on onnekas (itse en nähnyt kierroksellani lepakoita). Minusta luola oli ehdottomasti yksi Dinantin kohokohdista (toki kivet kiinnostaa noin muutenkin).  

Jos olutmaistelu kiinnostaa, on siihen mahdollisuus Maison Leffessä. Itseltäni se. jäi tällä kerralla kokematta. Sisäänpääsy on 12 euroa ja siihen kuuluu museovierailun lisäksi olutmaistelu sekä pieni lahja. 

Kommentit

Suositut tekstit