Barcelona - yhdistelmä rantaa ja kulttuuria


Barcelona on ihastuttava yhdistelmä kaupunkilomaa, arkkitehtuuria ja palmuja. Siellä pystyy yhdistämään kahdenlaisen loman parhaimmat puolet. 

Matkustaminen


Välimatkat ovat Barcelonassa yllättävän pitkiä, joten helpoin tapa liikkua siellä on metro. Metrolinjat kattavat koko kaupungin sekä lentokentän. Kaupunkia voi myös kävellä ympäriinsä (kuten minä tein), mutta silloin kertyy hurjasti askeleita. Iltapäivällä tosin tuli annettua jalkojen levätä kävelemällä hiekassa ja uittamalla niitä viileässä merivedessä. 

Jostain syystä Google Mapsilla kun etsii reittiä lentokentältä keskustaan se ehdottaa pelkästään Lentokenttäbussia. Se onkin kai suositeltu reitti, mutta lentokentältä pääsee keskustaan myös metrolla. Itse menin molempiin suuntiin kentälle metrolla, sillä koen sen olevan jotenkin yksiselitteisempi kuin bussin. Lentokentälle kulkee L9-linja, ja lentokentälle päästäkseen pitää ostaa erillinen lippu (toukokuu 2023 5,15 e). Perus yhden matkan lippu (2,40e) ei kelpaa. Hola Barcelona -matkakortti (2, 3, 4 tai 5) päivää sisältää ekstramaksun lentokentälle, joten sillä voi matkustaa metrossa jo lentokentältä asti. Matkakortti tarjoaa siis rajattoman liikkumisen julkisella liikenteellä (sisältäen metro, ratikka, Montjuic funikulaari, sekä osan junista). 

Nähtävyydet

Barcelonassa on niin paljon nähtävää, että ensimmäisenä päivänä meinasi tulla ähky, että mitähän sitä pitäisi käydä ensimmäisenä katsomassa. Olin Barcelonassa kolme ja puoli päivää, joista osan päivästä vietin katselemassa nähtävyyksiä ja osan vain istuin rannalla.

Rannat


Barcelonan vajaan 5 kilometriä pitkä rantaviiva on jaettu useisiin pienempiin rantoihin, vaikka käytännössä ne ovat kaikki yhtä ja samaa rantaa. Itse istahdin aina sen kummempia miettimättä lähimmälle hiekalle. Rannoilta löytyy rantabaari, jonka vieressä on WC, jota uskaltaa käyttää vaikkei baarista mitään ostaisikaan (paperia on hyvä pitää mukana sillä, sitä vessoissa ei ollut. Käsienpesumahdollisuus oli).

Rannan vieressä kulkee promenadi, josta voi ihastella rantoja ja valita mieleisensä. Promenadilta löytyy myös ruokapaikkoja. Rannoilla on niin ilmaisia kuin vuokrattaviakin rantatuoleja ja niille varatuissa paikoissa voi pelata erilaisia pelejä kuten beach volleyta rantalentistä tai pingistä.

Sagrada Familia


Vaikkei kuuluisaan kirkkoon menisikään sisälle, on se upea katsottava ulkopuoleltakin. Kirkon kauneutta ei voi kuin ihastella ja yrittää samalla unohtaa tornien vieressä seisovat nosturit. Sagrada Familian ympärillä on kaksi puistoa, jossa voi istuskella puiden varjoissa ja nautiskella näkymistä. 

Sisäänpääsy maksaa 26 euroa. Jos haluaa vierailla torneissa, on sisäänpääsy 36 euroa. Lippuun kuuluu Sagrada Familian sovelluksessa kuunneltavissa oleva audio-opas, mutta 30 eurolla saa opastetun kierroksen (40 euroa jos haluaa lisäksi käydä tornissa). Sunnuntaisin 9-10 siellä järjestetään messu, jolloin on mahdollista päästä kirkkoon sisälle. Kuulemma messun jälkeen on 10 minuuttia aikaa kierrellä kirkkoa, jonka jälkeen on poistuttava.

El Gòtic


Goottilaiskortteli on vanhan kaupungin keskus, jota on erittäin kiva kävellä ympäriinsä. Siellä sijaitsee myös hieno Barcelonan katedraali, jonka sisäänpääsy on 10 e. Hintaan kuuluu myös omalla puhelimella kuunneltava audio-opas sekä käynti katedraalin katolla.


Güellin puisto


Puistoon pitää varata liput etukäteen tai käy kuten minulla ensimmäisenä päivänä; kävelin portille turhaan vain tullakseni käännytetyksi takaisin. Lipunosto kävi kyllä mielessä, mutta ajattelin ettei puistoa voi myydä loppuun. Seuraavina päivinä oli vielä hyvin tilaa, joten sain varattua itselleni sopivimman aikaikkunan. Puiston sisäänpääsy on 10 euroa. 

Puisto oli mielestäni viihtyisä ja hieno, mutta olin odottanut siellä olevan enemmän mosaiikkiin peitettyjä juttuja. Tiedän, että kyseessä on puisto, mutta odotin silti siellä olevan enemmän Gaudin juttuja. Tosin ne mitkä siellä oli, oli kyllä käymisen arvoisia. Oma suosikkini oli pylvässali; Sala de las Cien Columnas. Itse olin paikalla keskipäivällä, mikä ei kuumuuden ja turistien määrän suhteen ollut ollenkaan fiksu veto näin jälkikäteen ajateltuna. 

Puistossa voi myös vierailla Gaudi-museossa, jonka sisäänpääsy ei kuulu puiston sisäänpääsyn hintaan.

Palau Güell


Palau Güell on Gaudin suunnittelema rakennus teollisuuspohatta Eusebi Güellille. Rakennus valmistui 1888. Se toimi Güellin perheen kotina. Se on osa Unescon maailmanperintöluetteloa. Se sijaitsee Barcelonan pääkadun, La Ramblan, sivukadulla.

Rakennus on arkkitehtuuriltaan hieno ja yksityiskohtainen, mutta pakko myöntää, että kovin kotoisa se ei ole. Väittäisin silti tämän olevan käymisen arvoinen paikka. Hintaan kuului englanninkielinen audio-opas. Gudimaiseen tapaan katolla olevat savupiiput oli koristeltu erilaisin mosaiikein. 

Lippu maksaa aikuiselta 12 euroa ja opiskelijakorttia näyttämällä 9 euroa. 

Gaudi Casat


Passeig de Gràcialla sijaitsee kaksi upee Gaudin suunnittelemaa rakennusta, Casa Batlló ja Casa Milà. Casa Batlló rakennettiin alunperin asuintaloksi hyvätuloiselle perheelle. Nykyään talo on avattu yleisölle ja pääsymaksu on 29 euroa sisältäen audio-oppaan. 

Myös Casa Milàan pääsee halutessaan sisälle. Sisäänpääsy 25 euroa. Osa talon asunnoista on edelleen asumiskäytössä ja osassa järjestetään erilaisia tapahtumia.

Barcelonasta tuli ehdottomasti yksi sellaisista kohteista, joissa haluan ehdottomasti käydä uudelleen. Minulta jäi niin paljon vielä näkemättä, joten mikäs sen parempi syy palata.


Kommentit

Suositut tekstit