Kotiinpaluun ihanuus


Vaikka reissussa on mukavaa ja lopulta virkistävää olla, niin väistämättä reissussa rähjääntyy ja on mukava palata kotiin ja olla vain kotona. Sen huomaa jo lyhyestäkin matkasta, mutta myös pidempään ulkomailla oleskelun jälkeen. Vaikka rakastin asua Belgiassa oli heti alusta alkaen tiedossa, että kyseessä on vain puolen vuoden asuminen ulkomailla. Siitä huolimatta sinne ehti muodostua omat rutiininsa ja elämä pyörähti sielläkin käyntiin. Toisaalta takaraivossa oli koko ajan se, että muutto takaisin Suomeen on kuitenkin piakkoin, joten liiaksi ei kannata maahan juurtua. 

Oma koti on aina oma koti, ja kyllä sielläkin kelpaa päiviään viettää, mutta välillä on ehdottomasti päästävä pois, jotta on taas mukavampi palata. Lähtemällä jonnekin muualle, sitä osaa taas arvostaa omassa kodissaan ja elämässään olevia asioita. Tätä omaa yksiötä osaa taas arvostaa aivan eri tavalla, kun on puolen vuoden ajan joutunut jakamaan keittiön käytävällisen (about 20 hlö) kanssa ihmisiä. Ei tarvitse pelätä löytyykö kokkaamiseen vapaata kattilaa ja tai onko lautasia puhtaana. Toisaalta asuinkaupunkini oli niin pieni, että keskustaan pääsi helposti kävellen alle puolessa tunnissa. Vaikka kotonakin joutuu pyykkinsä hoitamaan alakerrassa yhteisillä pyykkikoneilla, on täällä niitä kuitenkin runsaasti ja lisäksi toimiva varausjärjestelmä. Niiden käyttö myös kuuluu vuokraan. 


Oikeastaan missä tahansa matkustaessani, minun tulee äkkiä ikävä niin ruisleipää kuin Suomen monipuolista karkkitarjontaa. Lyhyillä lomilla tosin tietenkään kunnon kaipuuta ei ehdi syntyä, mutta puolikin vuotta muualla kyllä saa. Suomessa pidä myös siitä, että mihin tahansa myymälään (hyvin hyvin harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta) mentäessä ei tarvitse ollenkaan arpoa sitä toimiiko siellä kortti vai ei. Julkisten kulkuvälineiden hintoja sekä lähimaksulla toimivaa maksupäätettä olen kyllä matkoilta jäänyt kaipaamaan. Lähimaksulla maksaminen on niin kätevää, kun ei tarvitse miettiä onko matkakorttia mukana tai mitä jos puhelin tilttaa. 

Loppujen lopuksi Suomessa on mukava asua ja tänne on aina mukava palata. Joskus täytyy  tosin päästä maan rajojen ulkopuolelle.

Kommentit

Suositut tekstit