Roadtrip Lounais-Yhdysvalloissa


Tätä postausta tehdessäni huomasin, että vaikka kahden ja puolen viikon aikana tulikin nähtyä paljon, niin paljon jäi myös näkemättä. On ihan uskomatonta miten verrattain pienellä alueella voi nähdä niin erilaista maisemaa ja ilmastoa. 

Matkamme oli jaettu kahteen osaan: ensin virallinen geologinen ekskursio, joka vei meidät aina Kuolemanlaaksosta Sunset Craterin kautta Grand Canyonille. Viimeinen viikko oli meidän omatoiminen roadtrip Las Vegasista San Franciscoon, jossa pyörähdimme Red Rock Canyonissa, Sequoian kansallispuistossa sekä Yosemitessa. Reissumme päättyi pieneen kaupunkilomaan San Franciscossa. 

Kansallispuistot ovat Yhdysvalloissa maksullisia, vaikka niiden läpi vain ajaisi. Vierailuoikeus maksaa keskimäärin 35 dollaria / auto ja sen voi maksaa luottokortilla portilla. Se takaa oikeuden liikkua kansallispuiston alueella enimmillään seitsemän (7) päivää. Suunniteltaessa reittiä kansallispuistojen halki on otettava huomioon sääolosuhteet sekä onko kesä vai talvi. Jotkut tiet sulkeutuvat esimerkiksi Yosemitessa talvikausiksi. Odottamattomat sääilmiöt tuovat omat haasteensa kansallispuistoille, kuten kävi tänä vuonna Kuolemanlaaksossa hurrikaanin iskiessä sinne. Tiet saatiin korjattua päivää ennen lähtöämme, joten pääsimme käymään laaksossa odotusten vastaisesti. Kansallispuisto on edelleen auki vain osittain tulvista johtuvien vaurioiden vuoksi. Kansallispuistojen tilannetta kannatta seurata National Park Servicen sivuilta. 

Kuolemanlaakson pohja, Badwater

Monet kansallispuistot on suunniteltu helppokulkuisiksi ja niistä pääsee nauttimaan vaikka ei nousisi autosta lähes kertaakaan. Itse kyllä suosittelen autosta nousemista, sillä olihan se nyt aivan eri tunne kun kuuma ilmapatsas iski päin kasvoja Kuolemanlaakson pohjalla, Badwaterissa tai miten pehmeältä jättiläispunapuiden kaarna tuntui sormissa Sequoian kansallispuistossa. 

Yöpymismahdollisuuksia on kansallispuistoissa useita. Niistä löytää majoituksia niin leirintäalueista kuin hotelleistakin. Joissakin kansallispuistoissa voi olla järkevää vain ajaa pääasiassa läpi ja yöpyä puiston ulkopuolella (kuten Kuolemanlaakso eli Death Valley). Kuolemanlaakson ulkopuolelta löytää helposti majoitusta esimerkiksi Pahrumpista tai Shoshonesta. Me olimme kolme yötä Shoshone Innissä enkä voi kuin suositella. Shoshonessa itsessään ei oikeastaan ole mitään, joten ruokaa kannattaa hankkia noin neljänkymmenen kilometrin päässä olevasta Pahrumpista. Toisaalta onhan se aika eksoottista yöpyä Kuolemanlaakson pohjalla Furnace Creek Innissä, Ranch At Death Valleyssa tai leirintäalueella.


Sunset Crater volcano tarjoaa ainutlaatuisen kokemuksen nähdä vain 1000 vuotta sitten purkautuneen tulivuoren paikoilleen jähmettyneet laavakerrokset ja sen miten kasvillisuus pikkuhiljaa valtaa laavan peittämää aluetta. Laava on jähmettynyt paikoilleen siten kuin se purkautui ja jos sitä kokeilee sormillaan, se tuntuu terävältä. Sunset Craterissa on vain leirintäalue. Me olimme yötä motellissa läheisessä Winslown kylässä. 

Grand Canyon tuskin esittelyjä kaipaa ja se olikin ehkä Yosemiten ohella turistisin paikka. Grand Canyonin kansallispuisto on valtava ja sen vuoksi on järkevää majoittua kansallispuiston alueella, jotta ajeluun ei kulu turhaan aikaa. Välimatkat ovat siellä nimittäin yllättävän pitkiä. Alueella liikkuu ilmainen shuttlebussi, jolla pääsee kulkemaan majoituspaikkojen välillä näppärästi. Yavapai Lodgen vieressä on jopa postitoimisto sekä melko suuri supermarketti, jossa oli odotusten vastaisesti maltilliset hinnat ja hyvä valikoima. 

Red Rock Canyonia ihasteltiin tällä kertaa vain kauempaa, sillä matkamme kohti Sequoian ja Kings Canyonin kansallispuistoa jatkui Kuolemanlaakson läpi sinne puolelle laaksoa, jossa emme kerinneet aiemmin käymään. Badwaterin lisäksi onnistuimme näkemään laakson dyynit. Yövyimme Lake Isabellassa juuri ennen kansallispuistoon menoa ja ajoimme sen läpi kohti Yosemiten kansallispuistoa. Tavoitteenamme oli nähdä jättiläispunapuita, ja kyllä niitä lopulta ilmaantuikin sankoin joukoin. Sequoiassa tarjoaa majoitusta lodgejen ja leirintäalueiden muodoissa. Meille se oli tällä kertaa vain läpiajettava stoppi. Sen läpi ajoi yllättävän kauan, sillä tie oli todella mutkainen ja hidaskulkuinen. 


Reissun viimeiseksi kansallispuistoksi jäi Yosemiten kansallispuisto. Sitä katsellessa ei voi kuin ihmetellä miten erilaisia maisemia tällä reissulla tulikaan nähtyä. Yosemiten kansallispuistossa on leirintäalueita sekä useita lodgeja, joissa yöpyy mielellään. Laaksossa kiertää shuttlebussi eri kohteiden välillä. Yosemitekin on mahdollista nähdä monipuolisesti nousematta kunnolla edes autosta. Glacier pointin viereen pääsee autolla, josta aukeaa huimat näköalat alas laaksoon sekä sitä ympäröiville huipuille. 

Luoteis-Yhdysvallat on luonnoltaan kyllä aivan uskomatonta seutua. Miten verrattain niin pienelle alueelle mahtuu niin monipuolista luontoa. Jos koskaan yhtään kiinnostaa niin roadtrippi tällä alueella on kyllä ehdottomasti sen arvoista!




Kommentit

Suositut tekstit