Paljon nähtävää ja koettavaa Pariisissa

Olen käynyt Pariisissa kahdesti; vuonna 2015 ja 2023. Täytyy myöntää etten todellakaan muistanut kuinka valloittava kaupunki se oli. Ei mikään ihme, että se on yksi maailman suosituimmista matkailukohteista. Siellä vieraili vuonna 2022 jopa yli 40 miljoonaa turistia (Visit Paris Region 2023).  

Pariisissa on ehdottomasti helpointa kulkea kattavalla metroverkostolla. Metroon voi ostaa yksittäislippuja, jonka hinta oli 2,10 euroa (heinäkuu 2023) tai sarjalippuja (jotka tosin tulostuivat koneesta epäkäytännöllisesti yksittäislippuina), jossa yhden lipun hinnaksi tuli 1,90 euroa (heinäkuu 2023). Pienemmillä asemilla lipunmyyntiin saattoi olla pitkäkin jono, joten sarjalippujen käyttö oli siitä kätevää että pääsi suoraan jonon ohi portin läpi metrolle. 


Pariissa on jos jonkinlaista nähtävää. Ensimmäiseksi Pariisista tulee varmasti (ainakin suurimmalle osalle) mieleen Eiffel-torni, ja se onkin yksi Ranskan suosituimmista turistikohteista. Eiffel-torni on rakennettu juhlistamaan vuoden 1889 Pariisin maailmannäyttelyä. Se oli suunniteltu aikanaan maailman korkeimmaksi rakennukseksi ja valmistuttuaan sellainen se olikin. Pariisilaiset vihasivat koko rakennusta heti sen valmistumisen jälkeen ja torni olikin tarkoitus purkaa 20 vuotta valmistumisensa jälkeen. Torni tarjoaa huikeat näkymät kaupungin ylle. 

Tornin toiseen kerroksen asti voi kulkea joko portaita tai mennä hissillä. Aikuisen lippu toiseen kerrokseen portaita pitkin vuonna 2024 maksaa 11,80 euroa ja hissillä 18,80 e. Hissimatka aivan tornin huipulle maksaa 29,40 e. Jos haluaa yhdistää kävelyn toiseen kerrokseen ja ottaa siitä vasta hissin on lipun hinta 22,40 euroa. (Tour Eiffel). 


Katakombit ovat ehkä yksi suosikkinähtävyyksistäni Pariisissa, vaikka se vähän karulta kuulostaakin. Vierailu oli äärimmäisen vaikuttava ja veti kyllä hiljaiseksi. Katakombit ovat ovat maanalainen laaja huoneiden ja tunneleiden verkosto, joita alettiin käyttää hautoina 1700-luvulla. Vain pieni osa katakombeista on nykyään avoinna yleisölle ja ensimmäistä kertaa maanalaiset tunnelit avattiin yleisölle jo vuonna 1809 (Les Catacombes de Paris).

Vuonna 2024 katakombivierailu kustantaa aikuiselta 29 euroa. Opiskelijat sekä 18-26-vuotiaat pääsevät sisään alennetulla lipun hinnalla (23 e; Les Catacombes de Paris). Kierros katakombeissa on noin 1,5 kilometrin mittainen ja sen aloitus ja lopetus on eri paikoissa. Kierros on yhdensuuntainen. Katakombeissa on viileää, jopa kesällä (vierailusivuston mukaan keskilämpötila katakombeissa on 14 astetta). 


Louvre on Eiffel-tornin ohella varmasti ensimmäisiä vierailukohteita, joka Pariisista tulee mieleen (minun on pakko myöntää, etten ole vielä kertaakaan käynyt Louvressa.. ehkä kolmas kerta Pariisissa toden sanoo..). Louvre on tietenkin kuuluisan Mona Lisan koti, mutta sieltä löytyy valtavasti muutakin nähtävää. Museo on jaettu kolmeen siipeen; Richelieu, Sully sekä Denon. Kolmeen siipeen mahtuu nähtävää niin Michelangelon teoksista aina muinaiseen Egyptiin saakka (Louvre). Museorakennus itsessään on entisten Ranskan kuninkaallisten palatsi, joten se jo itsessään on nähtävyys. 

Aikuisen lippu vuonna 2024 maksaa 22 euroa ja alle 25-vuotiaat pääsevät museoon ilmaiseksi (Louvre).


Place Charles de Gaullen keskellä seisova Arc de Triomphe eli Riemukaari on yksi Pariisiin kuuluisimmista monumenteista. Se rakennettiin kunnioittamaan niitä, jotka taistelivat ja kuolivat Napoleonin sodissa sekä Ranskan vallankumouksessa. Sen alla on myös kuuluisa Ensimmäisen maailmansodan tuntemattoman sotilaan hauta. Momentin rakentaminen aloitettiin 1800-luvun alussa, mutta se valmistui vasta 1836 (History Of The Arc De Triomphe Paris).


Avenue des Champs-Élysées on lähes kaksi kilometriä pitkä katu, jonka läntisessä päädyssä on Place Charles de Gaulle ja itäisessä päädyssä Place de La Concorde. Katu on tunnettu sen luksuskaupoista ja kahviloista, sekä Ranskan ympäriajon maalina. Kadulla on aina kaikenlaista vilskettä ja sitä on mukava kävellä vain katsellen maisemia ja tapahtumia.

Tässä oli ensimmäinen postaus Pariisista, toinen vielä tulossa. Pariisi on kyllä kaunis paikka ja sinne palaa mielellään uudestaan. Ensimmäisellä kerralla olin siellä syksyllä ja nyt toisella kerralla kesällä. Kieltämättä kesä oli parempi aika matkustaa sinne. 

Kommentit

  1. Nämä olisivat kyllä ne ehdottomat kohteet jotka nähdä ja kokea Pariisin reissulla :) hyvä tietopaketti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! (: nämä kohteet on kyllä aika must-see Pariisissa

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit