Belgiaa junalla kiertäen


Vuosi sitten tähän aikaan olin noin puolessa välissä vaihtoa Gentissä, Belgiassa. Viiden kuukauden Erasmus-vaihdossa ehdin nähdä maasta yhtä jos toista, mutta siltikin jäi asioita näkemättä. Belgiassa on pienen kokonsa vuoksi helppo käydä useassa kaupungissa samalla reissulla. Matkat on helppo taittaa junalla. 

Belgian sisäiset junaliput voi ostaa joko juna-asemilta tai puhelimesta. Belgiantrains.be on Belgian rautatieyhtiön NMBS/SNCB (riippuen puhutaanko hollannin- vai ranskankielisestä lyhenteestä) internetsivut, joiden kautta voi ostaa junalippuja. Yksittäisten lippujen kohdalla on varmasti helpointa ostaa vain tarvittavat liput juna-asemilta, mutta puhelimeen ladattava sovellus on myös kätevä lippuja ostaessa. Sovellukseen on kuitenkin luotava käyttäjä, joka saattaa olla hieman turha lyhyemmälle matkalle. SNCB International -sivustolta voi ostaa junaliput esimerkiksi Amsterdam-Bryssel välille. 

Aikuisen lipun hinta Belgian sisäisille matkoille on noin 10 euroa +/- pari euroa Flanderin puolella. Junissa voi matkustaa ensimmäisessä tai toisessa luokassa. Jos puhun hinnoista, niillä tarkoitetaan toisen luokan hintoja. Ensimmäisen luokan liput ovat muutaman euron kalliimpia. Junalippuihin ei tehdä paikkavarausta eikä tarvitse valita mihin junaan on menossa; riittää kun valitsee oikean päivämäärän ja junalippu on voimassa koko sen päivän. Viikonloppuisin (perjantaista klo 19 eteenpäin aina sunnuntain viimeiseen junaan), menopaluu-lipusta saa 50 % alennusta eli käytännössä maksat vain yhdestä lipusta. Yhdensuuntaisesta lipusta tulee tällöin samanhintainen menopaluun kanssa. Tätä voivat hyödyntää kaikki lippuja ostavat. HUOM! Nuorille (alle 26v) ja senioreille (yli 65v) on omat lipputyyppinsä ja viikonloppulippu (Weekend ticket) ei välttämättä ole heille halvin vaihtoehto. 


Jos tietää matkustavansa useamman kerran, tai isommalla porukalla Belgian sisällä, suosittelen lataamaan jo edellä mainitun sovelluksen ja hankkimaan sinne Standard Multi -sarjalipun. Nimensä mukaisesti sillä saa 10 sarjalippua (sovelluksessa ostettuna hinta on 99 euroa ja paperisena versiona 102 euroa). Yhden lipun hinnaksi tulee tällöin 9,90 euroa (Bryssel Centraal - Gent-Sint-Pieters: 10,80 e; Bryssel - Antwerpen Centraal: 8,90 e; Antwerpen - Namur: 17,80 e: Gent - Brugge: 7,90 e;). Edellä listattuna joitakin lippujen hintoja. Riippuen matkasuunnitelmasta, voi sarjalipulla säästää lipun hinnassa ja toisaalta taas ei. Itse käytin sarjalippua mm. matkustaessani Gentistä Namuriin, joka olisi yksittäisenä lippuna maksanut 19,40 euroa (matka-aika vajaa pari tuntia), mutta sarjalipulla sen hinnaksi tulikin vain 9,90 euroa. 

Sarjaliput eivät ole henkilökohtaisia, joten niitä voi käyttää useampi henkilö (tarkastajan tullessa yhden on vain esiteltävä kaikki aktiivisena olevat liput; kokemusta on ja hyvin toimi!). Huom! Jos sarjalippua aikoo käyttää jo lentokentältä poistuttaessa on siihen ostettava lisäksi muutaman euron lentokenttälisä, jotta pääsee edes junalaiturille. Jos ostat yksittäisen lipun lentokentältä kohteeseen, on siihen jo valmiiksi lisätty lentokenttälisä. 

Belgian keskeinen sijainti takaa sen, että sinne voi saapua lähes mistä tahansa toisesta maasta. Esimerkiksi Amsterdamin Schipholin lentoasemalta kestää junalla Brysseliin noin kaksi ja puoli tuntia. Itse Belgiassa on kaksi lentokenttää: Brussels Airport Zaventem (BRU) sekä Brussels South Charleroi Airport (CRL). Zaventemissa oleva kenttä on Belgian pääkenttä ja Charleroin kenttä palvelee halpalentoyhtiöitä kuten Ryanairia. Zaventemin lentokentälle lentää esim Finnair ja sieltä pääsee helposti junalla haluamaansa kaupunkiin. Charleroin kentältä pääsee junayhteyden luokse menemällä ensin bussilla Charleroin keskustaan. Tätä huomattavasti näppärämpi vaihtoehto on Flibco-bussi. Liput saa ostettua kätevästi etukäteen. Flibco-bussi kuljettaa Charleroin kentältä ainakin Brysseliin (Brussels Midi/Zuid), Gentiin (Gent-Sint-Pieters), Antwerpeniin ja Bruggeen. Charleroin kentältä on myös bussiyhteys Ranskan puolelle Lilleen tai Alankomaiden puolelle Bredaan. 

Belgian kaupungit eivät ole suuria, eivätkä välimatkat niiden välillä ole pitkiä, joten niitä on helppo yhdistää useita samalle reissulle. 

Kommentit

Suositut tekstit