Monen tason Luxemburg


Otsikko osuu tällä kertaa aika kirjaimellisesti, sillä Luxemburgin kaupunki on rakennettu moneen kerrokseen. Kieltämättä oli omituinen tunne, kun ennen niin luotettavasti on voinut suunnistaa mapsin avulla, mutta Luxemburgissa se ei ollutkaan niin yksinkertaista. Maps saattoi näyttää näppärän reitin, mutta todellisuudessa siinä olisi pitänyt heittäytyä kalliolta alas päästäkseen. Todellinen reitti kohteiden välillä mutkittelikin jossain aivan muualla. 

Luxembourg oli eräs Erasmus Gentin järjestämä päiväretki, joten Luxemburgiin tutustuminen tapahtui tällä kertaa muutamassa tunnissa jalan. Luxemburgiin kesti Gentistä noin kolmisen tuntia bussilla (aamuruuhkassa meni lähemmäs neljä tuntia). Luxemburgin kaupunki on yksi maailman rikkaimmista kaupungeista ja siitä onkin muodostunut pankkitoiminnan keskus. Luxemburgin kaupunki on samannimisen suurherttuakunnan pääkaupunki ja myös suurin kaupunki.


Luxemburg on sekoitus vanhaa ja uutta kaupunkia. Vanhaa kaupunkia on voi vain kävellä ympäriinsä ja samalla ihastella. Luxemburg oli linnoituskaupunki lähes tuhannen vuoden ajan. Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi se on ollut geopoliittisesti merkittävä kaupunki kautta aikojen (Luxembourg City).

Luxemburg on kävelijälle upea kohde. Kävelymatkan päässä on vaikka mitä nähtävää, vaikka ei tekisikään mitään erityistä kaupungissa.

Vanhaan kaupunkiin on hienot näkymät paikasta nimeltä Le Chemin de la Corniche. Luxemburgin matkailusivusto kuvailee sitä “Euroopan hienoimmaksi parvekkeeksi” (Luxembourg City). 


Naapurusto nimeltä Grund on yksi Luxemburgin vanhimmista osista. Se on ollut osa Unescon maailmanperintö listaa vuodesta 1994, eikä suotta, sillä se on kaunis paikka. Se vie matkailijan ns. Luxemburgin pohjalle (jos näin voisi sanoa) ja sieltä on hyvät näkymät myös ylöspäin, josta todella huomaa kuinka monentasoinen (monessakin mielessä) Luxemburg on. Kaupunginosaan voi joko kävellä tai sinne pääsee myös hissillä, sillä matkaa alas todella on. Grundissa on myös vanha Neumünster Abbey eli Neumünsterin luostari, joka toimii nykyään luxemburgilaisten kohtaamispaikkana sekä kultturikeskuksena. Se on aikanaan rakennettu benediktiiläisluostariksi 1000-luvulla. Ensimmäinen rakennus tuhoutui 1500-luvulla ja uusi rakennus valmistui 1600-luvun lopulla. Vuodesta 2004 asti rakennus on toiminut kultuurikeskuksena. (Luxembourg City/Neimënster).


Luostarin pihalta pääsee sillan Pont du Stierchen kautta rinteelle, josta kulkee reitti ylös Grundista. On mentävä Pont du château portin läpi toiselle puolelle rinnettä, josta on reitti ylös. Pont du château portin vieressä on myös Bockin tunnelit (Casemates du Bock), jotka ovat 1700-luvulta peräisin olevia asevarastoja ja pommisuojia louhittuna suoraan kallioon. Jos haluaa vierailla niissä sisällä, tarvitsee 8 euroa maksavan lipun (Luxembourg City/Bock Casemites). Tällä Bockin kalliolla sijaitsi aikanaan Luxemburgin linnake, joka oli 1600-luvulla Euroopan vahvimpia linnoituksia. Historiallinen keskusta sijaitsi aikanaan keskellä linnoitusta. Moneen kerrokseen rakentuneesta Luxemburgista huomaa tänäkin päivänä linnoituksen vaikutukset sen topografiaan.


Noustessa ylös Grundista päätyy Ville Hauten laitamille, joka on Luxemburgin historiallinen keskusta. Se on Unescon maailmanperintöluettelossa. Ville Hauteta löytyy niin Notre Damen katedraali, d’Armesin aukio (Place d’Armes) sekä vierailukeskus.

Place de la Constitutionista avautuu hienot näkymät Luxemburgin puistoon sekä Pont Adolphelle. Siitä myös huomaa kuinka moneen kerrokseen Luxemburgin kaupunki on rakennettu. Puisto ei ehkä ollut ihan parhaimmillaan vierailuaikanamme maaliskuussa, mutta maisemat olivat silti hienot.

Illan jo pimetessä löysimme puolivahingossa Pfaffenthalin näköalahissin. Se on lasiseinäinen hissi, joka vie turistin ilmaiseksi alas Alzetten laaksoon tai vaihtoehtoisesti sieltä ylös. Se on toiminnassa joka päivä varttia vaille kuudesta yhteen (Luxembourg city).


Lähteet

Bock Casemites. Luxembourg City. 2024. Matkailusivusto. [https://www.luxembourg-city.com/en/things-to-do/sights/underground/bock-casemates#pricing]

Luxembourg City. 2024. Matkailusivusto. [https://www.luxembourg-city.com/en/]

Neimënster. Luxembourg City -matkailusivusto. 2024. [https://www.luxembourg-city.com/en/place/museum/neimenster]

Kommentit

Suositut tekstit