Monenlainen Bryssel


Bryssel on mukava matkakohde kaupunkilomalle haluavalle, joka kaipaa lomalleen historiallisia nähtävyyksiä (historiallinen keskusta), ruokakultuuria (vohvelit & olut), modernimpaa politiikkaa (EU-korttelit) sekä taidetta (sarjakuvat). Brysselissä on tarjolla monenlaista nähtävää. Bryssel kestää katsetta vuoden jokaisena vuodenaikana ja vuodenajasta riippumatta voi belgialaiseen tapaan olla yllättävänkin kylmä. Kesällä toisaalta saattaa myös olla pakahduttavan kuuma. Tuuli ja sade voivat yllättää milloin vain. Hintataso on hyvin samanlainen kuin Suomessa ellei jopa himpun verran kalliimpikin.

Brysselin keskustaan (Brussels Centraal/Bruxelles Central) kestää Brysselin lentoasemalta noin 20 minuuttia junalla. Amsterdamin Schipholin lentoasemalta nopeimmillaan junamatkan Brysseliin taittaa noin kahdessa tunnissa Eurostarilla. Hitaampi Intercity-juna kestää noin kaksi ja puoli tuntia. Keskeisen sijaintinsa vuoksi Brysseliin voi matkustaa myös maateitse tai vaikka Pariisista junalla. 

Euroopan pääkaupungiksikin kutsuttu Bryssel on Belgian pääkaupunki ja samalla sen suurin kaupunki. Bryssel sijaitsee Flanderin puolella, mutta suurin osa sen asukkaista puhuu äidinkielenään ranskaa. Virallisesti Bryssel on kaksikielinen. 

Historiallinen keskusta

Brysselin rautatieasema, Brussels Centraal, vie suoraan historiallisen keskustan kupeeseen. Aseman vieressä on “Taideiden kukkula” (Mont des Arts), jossa on useita museoita, puisto sekä merkittävää arkkitehtuuria. Puiston laidalla on Belgian kuninkaallinen kirjasto. 


Brysselin historiallisen keskustan sydän on tietysti keskusaukio (Grand´ Place/Grote Markt), jota ympäröivät erilaiset kiltatalot sekä kaupungintalo. Keskusaukion rakentaminen on aloitettu jo 1000-luvulla, mutta varsinaisesti se on valmistunut vasta 1600-luvulla. Internetin mukaan Brysselin keskusaukio on “yksi maailman kauneimmista paikoista” (Brussels.be). Ei siis varmaan ole mikään ihme, että se on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Aukion laidalla on myös Kuninkaantalonakin tunnettu Maison du Roi. Maison du Roi oli aikanaan Ranskan kuninkaan asuintalo, ja nykyään siinä toimii Brysselin kaupunginmuseo. 

Historiallisesta keskustasta löytyy tietenkin myös Brysselin tunnus, Manneken Pis. Se on noin 60 cm pituinen pronssipatsas, jonka kaivo oli alunperin tarkoitettu vedennoutopisteeksi. Patsaan hollanninkielinen nimi tarkoittaa yksinkertaisesti “Pissaava poika”. Vuosien varrella pissaavista patsaista on tullut kolmen patsaan sarja, ja ympäri Brysseliä voikin nyt löytää kaksi pissaava patsasta lisää. Jeanneke Pis on pissaava tyttö ja Zinneke Pis on pissaava koira.

Atomium ja sen ympäristö

Bryselin symboliksikin noussit Atomium rakennettiin alunperin Brysselin vuoden 1958 maailmannäyttelyä varten. Kuten Eiffel-torni Pariisissa, oli Atomiumin alunperin tarkoitus purkaa noin puoli vuotta maailmannäyttelyn jälkeen. Suosionsa vuoksi se kuitenkin jätettiin paikoilleen. Atomium kuvaa raudan kuutiollista kiderakennetta. 


Atomium sijaitsee vähän syrjemmässä Brysselin keskustasta katsottuna, mutta sen vieressä on muutakin nähtävää halutessaan. Brysselin jalkapallojoukkueen kotistadioni, Kuningas Baudouinin stadioni sijaitsee Atomiumin vieressä. Atomiumille kuljettaa yksi metrolinja; linja 6 (Atomium).


Atomiumin viereissä sijaitsee on Belgian kuninkaallinen planetaario sekä Mini-Europe, joka esittelee Euroopan tunnetuimpia nähtävyyksiä pienoiskoossa. Mini-Europeen voi ostaa yhteislipun, jolla pääsee niin sinne kuin Atomiumiinkin. Planetaario on yleisölle avoinna joka päivä, joulua ja uuttavuotta lukuunottamatta, 10-17. Pääsymaksu aikuiselta on 8 euroa (Planetarium.be).  

EU-kortteli


Eu-kortteli käsittää kaikki tärkeimmät Euroopan Unionin rakennukset. Keskustasta tullessa metrolinjalla 1 tai 5 jäät pois Schumanin metroasemalla, jolloin maanpäälle noustessasi näet heti Euroopan Neuvoston ja Euroopan Komission. Euroopan Parlamenttitalolle pääsee hyvin Leopoldin-puiston läpi kävellen. Matkalla ohittaa Euroopan historian talon. Talossa on pysyvä näyttely, joka kertoo Euroopan eri vaiheista.

Parlamenttitalo on valtava rakennuskompleksi, jossa sijaitsee europarlamentaarikkojen istuntosali. Rakennuksen vieressä on myös Parlamentarium, joka on parlamentin vierailukeskus. 

Brysselissä sijaitsee myös NATON päämaja. Suomesta oli juuri tullut Naton jäsen, kun vierailin ystäväni kanssa päämajalla. Sinne kesti puolisen tuntia bussilla Schumannin liikenneympyrän bussipysäkiltä. Pettymykseksemme päämaja sijaitsi ns. keskellä ei mitään ja liput olivat pitkällä aitojen takana, joten emme päässeet ottamaan kuvaa Suomen lipun kanssa. 

Eu-korttelin vieressä on myös Cinquantenaire-puisto (Parc du Cinquantenaire). Se on 1800-luvun maisemapuisto, jossa sijaitsevat niin sota- kuin taidemuseokin. Puiston toisessa päässä on kuuluisa Cinquantenaire-portti. Nykyinen portti on valmistunut 1905 ja se korvasi aikaisemman väliaikaisen portin. Puistossa sijaitsee myös kuuluisa Autoworld, josta löytyy kaikenlaisia autoja laidasta laitaan. Samassa rakennuksessa Autoworldin kanssa on myös Art & History -museo. Se esittelee esihistoriallista taidetta. Museo on osa kuninkaallista taide- ja historiamuseoita.

Brysselin puisto & Kuninkaallinen palatsi

Brysselistä löytyy myös puistoja, jotka tarjoavat viilennystä varsinkin kuumana kesäpäivänä. Rautatieaseman toisella puolella sijaitseva Brysselin puisto (Parc de Bruxelles), joka tarjoaa hetken helpotuksen kaikesta kiveyksestä. Puiden varjoon on myös perustettu pari kahvilaa, joista saa ruuan lisäksi ostettua syötävää. Puiston päädyssä sijaitsee Belgian liittovaltion parlamentin rakennus sekä Kuninkaallinen teatteri (Théâtre Royal du Parc). Puiston toisella laidalla (lähempänä rautatieasemaa) on Brysselin kuninkaallinen palatsi. Se on tosin tilapäisesti suljettu remontin takia. 

Sarjakuvan ystäville Brysselissä on Belgian sarjakuvakeskus, joka esittelee eurooppalaisia sarjakuvia. Museossa esitellään niin belgialaisia sarjakuvia kuin myös uudempia eurooppalaisia sarjakuvia. Belgialaisiin sarjakuviin voi törmätä myös kadulla kävellessä, sillä tunnetuimpia hahmoja (kuten Smurffit ja Tintti) on maalattu rakennusten seiniin. 


Lähteet

Atomium. 2024. [https://atomium.be/atomium-access]
Brussels.be. 20204. [https://www.brussels.be/grand-place-brussels]
Planetarium.be. 2024. [https://planetarium.be/en]

Kommentit

Suositut tekstit