Gentin keskiaikainen historiallinen keskusta


Saavuin Gentiin helmikuussa ja historiallinen keskusta oli upea jo silloin, se oli kevään ja kesän tullessa vielä upeampi. Gent on ehdottomasti kesäkaupunki, joten sinne kannattaa matkustaa pääsiäisen jälkeen. Turistikauden alkua ei voinut olla huomaamatta. Talvikuukausina keskusta oli rauhallinen viikonloppusin ja ns. lähes kuollut arkisin, mutta lämpötilan noustessa myös vilinä keskustassa nousi.

Gent sijaitsee Itä-Flanderin maakunnassa ollen sen pääkaupunki. Kaupunkialueena Gent on Belgian kolmanneksi suurin Brysselin ja Antwerpenin jälkeen. Vuonna 2019 Gentissä oli asukkaita runsas 250 000. Se jää helposti pääkaupunki Brysselin ja kauniista kanaaleistaan tunnetun Bruggen varjoon. Vaikka Brugge on kaunis ja Brysseli on mielenkiintoinen, on Gent ehdoton suosikkini (seuraava suosikkini on Antwerpen, mutta ei mennä siihen nyt). Gentissä puhutaan hollantia. Sen yliopisto, Universiteit Gent, oli ensimmäinen yliopisto, joka alkoi opettaa hollanniksi. Keskustan tuntumassa Yliopistonkadulla (Universiteitstraat) on yliopiston Campus Aula, jonka pylväistä yliopiston logo muodostuu. 


Gentin historiallinen keskusta ei ole mitenkään suuri, joten se sopii loistavasti myös päiväretkikohteeksi. Junalla Brysselistä Gentiin menee noin 40 minuuttia ja Antwerpenista tunnin. Bruggeen on matkaa noin puoli tuntia. Aikuisen lipun hinta kakkosluokassa on 10,80 euroa Brysselistä ja 11,40 euroa Antwerpenistä (SNCB). Gentissä on kaksi rautatieasemaa, joista Gent St. Pieters on päärautatieasema. Toinen asema on Gent Dampoort, ja Antwerpenistä päin tullessa juna pysähtyy myös siellä. 

Korenlei & Graslei

Korenleiksi ja Grasleiksi kutsutaan Leie-joen varsia Gentin historiallisessa keskustassa. Ne ovat osa keskiaikaista satamaa. Kyllä! Sisämaasijainnistaan huolimatta Gent oli, ja itse asiassa on edelleen, satamakaupunki. Molempien reunojen laidalla on tyypillisiä genttiläisia historiallisia rakennuksia. Nykyään niissä on kahviloita ja ravintoloita, joten alue on hyvin keskeinen turistikohde. Näiltä laitureilta lähtee myös kanaaliristeilyt. Laiturien molemmin puolin on sillat, joista voi ihailla postikorttimaista Gentin maisemaa. Lähempänä joen haarautumiskohtaa on Grasburgin silta, jonka vastapäisellä rannalla on turisti-info.


Nykyään remontissa olevan suureen kauppahalliin pääsi aikoinaan veneellä, jotta kauppiaat pääsivät suoraan kanaalia pitkin myymään tuotteitaan suoraan veneestä. Kauppahalli sijaitsee lähes Grasburgin sillan vieressä. Samassa korttelissa on ensin pari pubia, jotka tunnistaa kanaalille avautuvista terasseista ja kauppahalli on niiden takana. Se on toistaiseksi suljettu, mutta siihen on suunnitteilla pyörävarasto. 

Korenmarktin ympäristö

Niin sanotusti Graslein takana avautuu Gentin varsinainen historiallinen keskusta. Sen keskiössä on 1380-luvun lopulla valmistunut kellotorni, jonka huipulla komeilee Gentin tunnus, kultainen lohikäärme. Kellotorni on yksi Gentin kolmesta keskiaikaisesta tornista, jotka hallitsevat sen maisemaa. Kaksi muuta tornia ovat kellotornin molemmin puolin olevien kirkkojen tornit. Kellotorni on listattu Unescon maailmanperintöluetteloon. Kellotorni on toiminut historiansa aikana myös vartiotornina. Kellotornit kuvastivat keskiajalla kaupunkien itsemääräämisoikeutta sekä korostivat kaupungin varallisuutta.


Kellotornin vieressä on paviljonki on arkkitehtuurisesti mahtava rakennelma. Siitä on myös hyötyä sateen yllättäessä, sillä sen alle mahtuu yksi jos toinenkin suojaan sateelta. Gentin kaupunkifestivaalien aikana, Gense Feesten (tänä vuonna 19.7.-28.7.) se toimii ruoka/juoma-paikkana. Festivaali järjestetään joka vuosi lähes samaan aikaan, joten se kannattaa ottaa vierailtaessa huomioon. Silloin koko keskusta on täynnä esityksiä ja juomakojuja. Festivaalin aikana Korenlei ja Graslei ovat täynnä juomakoja ja lavarakennelmia (kuva alla).


Gentin kaupungintalo on kellotornin viereissä korttelissa Botermarktkin varrella. Botermarkt muuttuu kaupungintalon kulmalla Belfortstraatiksi, joka vie matkailijan halutessaan aina Pyhän Jaakobin kirkolle saakka (Sint-Jacobskerk). Tältä kadulta avautuu upea näkymä kellotornille, varsinkin auringon vähän laskiessa. 


Pyhän Nikolaksen kirkko (Sint-Niklaaskerk) on 1200-luvulla valmistunut goottilaistyylinen kirkko. Sen tyyliä on luonnehdittu Scheldt goottilaiseksi, joka on saanut nimensä läheisen joen mukaan. Tyypillistä tälle tyylille on käyttää Tournain alueen siniharmaata kiveä. Tournai on kaupunki Vallonian puolella. Tämä kirkko on se, joka näkyy ikonisesti Pyhän Mikaelin sillalta katsottuna historialliseen keskustaan päin (kuvia löytää Googlesta). Tämä maisema oli itse asiassa ensimmäinen, jonka näin Google kuvahausta hakiessani vaihto-opiskelemaan. Sen kuvan myös nähtyäni totesin, että enköhän voi täällä asua puoli vuotta. Tässä kirkossa ovat myös kuuluisat Aristide Cavaillé-Collin rakentamat urut. 


Pyhän Nikolaksen kirkon takana (tai vieressä) on historiallisen keskustan keskusaukio, Korenmarkt. Aukion ympärillä on useita historiallisia rakennuksia, joissa on nykyään ravintoloita ja se onkin yksi turistien täytteisimmistä paikoista Gentissä. Korenmarkt-aukiolta lähtee myös samanniminen pääkatu. Pääkadulla riittää vilskettä, sillä se on suosituimpia katuja Gentissä ja lisäksi siinä kulkee vielä ratikka ja pyörätkin. 

Kolmas keskiaikainen torni tulee Pyhän Baavoksen katedraalin tornista. Se on jo 900-luvulla rakennettu goottilainen rakennus. Tässä kirkossa on kuuluisa Gentin alttaritaulu (The Ghent Altarpiece tai the Adoration of the Mystic Lamb). Tämä kirkko rajautuu lähes kanaaliin, johon päättyy historiallinen keskusta tässä suunnassa. 

Gravensteenin ympäristö


Turisti-infon takana sijaitseva Gravensteen on keskiaikainen linna Gentin historiallisessa keskustassa. Omasta mielestäni sen humoristinen kierros oli hauska ja erilainen, mutta se jakaa mielipiteitä. Nykyinen linna on 1100-luvulta peräisin. Gravensteenilla on ollut monia käyttötarkoituksia historiansa aikana; se on toiminut kreivin asunpaikkana, vankina ja tuomioistuimena. Teollisen vallankumouksen aikana siitä tehtiin puuvillatehdas!

Gravensteenin edustalla on aukio, jonka ympärillä on runsaasti erilaisia kuppiloita ja ravintoloita. 

Gentin keskusta on upea paikka, jossa mielellään kävellen tutustuu ympäristöönsä ja katselee ympärillään olevia rakennuksia. 


Kuvan etualalla Gentin keskiaikaiset kuuluisat kolme tornia. Takana oleva Boekatorenin (Book tower; Kirjatorni on sanottu olevan Gentin neljäs torni. Boekatoren on Gentin yliopiston kirjaston torni.

Kommentit

Suositut tekstit