Nähtävää Budapestissa

 Nähtävää Budapestissa


Budapest koostuu itse asiassa kahdesta kaupungista, Budasta ja Pestistä, jotka Tonava-joki erottaa toisistaan. Aikojen saatossa ne ovat muovautuneet samaksi kaupungiksi. Budapest toimii täydellisenä kaupunkina kävelyreissuille ja vain kaupungin kiertelyyn, ilman sen kummempia nähtävyyksiä. Tonavan ylle kaartuvat erilaiset sillat ovat upeita katsella, mutta auttavat samalla hahmottamaan missä kohtaa kaupunkia ollaan menossa.


Postauksen toinen osa on Koettavaa Budapestissa.



Ketjusilta


Ketjusilta on Budapestin vanhin ja kuuluisin silta. Varsinkin ilta-aikaan se on kerrassaan upea näky. Silta tuhoutui toisessa maailmansodassa, joten se on jouduttu rakentamaan uudestaan (niin kuin lähes koko kaupunki). Ketjusillan päästä voi nousta funikulaarilla Linnavuorelle.


Linnavuori


Linnavuorelle pääsee joko köysiratahissillä tai Hop-On Hop-Off -bussilla, sillä se käväisee “vanhassa kaupungissa”. Me päätimme jättää köysiradan väliin ja hyödyntää Hop-On Hop-Off-bussia mäelle kapuamisessa. Se olikin oikein järkevää, sillä matka on pitkä ja yllättävän jyrkkä. 


Linnavuoren eteläpäädyssä on Budan linna, kun taas toista puolta hallitsevat Matiaksenkirkko sekä Kalastajanlinnake, joka on Budapestin hienoin näköalapaikka. Aukiolla kirkon edustajalla komeilee Unkarin ensimmäisen kuninkaan Tapani I:n ratsastajapatsas. Linnanvuorta kannattaa tutkia muutenkin, sillä Matiaksenkirkolta lähtee kapeita vanhoja katuja, joiden varrella on säilynyt taloja jopa keskiajalta asti. 



Parlamenttitalo


Unkarin parlamenttitalo on vaikuttava näky punaisine kattoineen, jota ei voi ohittaa käydessään Budapestissä. Sen erottaa Linnavuorelta helposti ja sen ohitse mennään tietenkin Tonavan jokiristeilyllä, mutta eipä suotta, sillä onhan se upea rakennus. Me päädyimme vain ihastelemaan sitä ulkoapäin monesta eri suunnasta, mutta siellä järjestetään opastettuja kierroksia, joiden aikana pääsee tutustumaan rakennukseen paremmin. EU:n kansalaiset pääsevät kierrokselle ilmaiseksi, joten kannattaa varata passi mukaan!


Sankarien aukio ja Andrássy út


Hop-On Hop-Off -bussin reitti kuljetti meidän Sankarien aukiolle, jossa päätimme hypätä pois kyydistä katsellaksemme maisemia ja ottamaan kuvia. Samalla päätimme kävellä kuuluisaa Andrássy út -katua, joka oli kieltämättä vaikuttava. Bulevardi kulkee Pestin halki ja on noin 2,5 kilometriä pitkä. Sen varrella sijaitsee mm. Terrorin talona tunnettu museo. Andrássy útin alla kulkee Budapestin, ja samalla Manner-Euroopan, ensimmäinen metrolinja.


Sankarien aukiota hallitsee Millennium-muistomerkki, joka on pystytetty unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 1986.  


Pyhän Tapanin kirkko


Ennen matkaa olimme lukeneet, että Budapestin suurimmassa kirkossa on nähtävissä itse Pyhän Tapanin muumioitunut käsi. Eihän sellaisen näkemistä voi missata. Sinällään kirkko on sisältä samanlainen kuin useat muutkin eri kaupungeissa, mutta silti itse tykkään käydä ihastelemassa kirkkoja sisältä. Aina niissä on kuitenkin jotain muista poikkeavaa. 


Suuri synagoga


Toisen maailmansodan juutalaisvainoihin törmää Budapestissä kaikkialla. En ollut jotenkin ajatellut sitä ennen matkustamista, mutta paikan päällä se todellakin iski päin kasvoja. Ensinnäkin lähes koko kaupunki on jouduttu rakentamaan uudelleen sen tuhouduttua toisessa maailmansodassa ja monessa paikassa on esillä muistomerkkejä. Yksi vaikuttavimmista oli Tonanvanjoen rannassa Ketjusillan ja Unkarin parlamenttitalon välissä olevat 40 metriä, jossa oli maahan valettuja vanhan mallisia kenkiä, jotka muistuttavat niistä juutalaisista, jotka kerättiin Tonavan rantaan. Uhrit joutuivat jättämään rannalle arvotavaransa ja kenkänsä, jonka jälkeen heidät ammuttiin jokeen. 


Toinen vaikuttava ilmestys oli synagoga, joka on Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin synagoga. Se on avoinna kävijöille muina päivinä paitsi lauantaisin. 


Sen takana - Raoul Wallenbergin puistossa - on holokaustin muistomerkki, Imre Vargan teos Elämänpuu. Kieltämättä sekin pisti hiljaiseksi.

Kommentit

Suositut tekstit