Manchesterin nähtävyydet

Tähän on listattu vain nähtävyydet, joissa olen itse vieraillut. "Mitä jäi vielä nähtäväksi Manchesterissa?" käsittelee niitä kohteita, jotka jäivät tällä reissulla syystä tai toisesta käymättä. 

Central Library


Yksi Manchesterin nähtävyyksistä on sen pyöreä keskuskirjasto, joka sijaitsee St. Peter´s Squaren tuntumassa. Jo heti aulatila on upea ja kutsutaan The Shakespeare Halliksi. Sisäänkäynnin yläpuolella on lasimaalaus, jonka keskellä komeilee Shakespeare. Katossa olevassa koristeessa on lukuisia sukuvaakunoita Manchesterin alueelta. Rakennus on saanut inspiraations Rooman Pantheonista. Sen lukusali herätti kateutta. Kyllä sellaisessa ympäristössä opiskelisi mielellään. 

Kirjastossa on myös kahvila sekä näyttelytila. Käyntimme aikana siinä esiteltiin Manchesterin ja edesmenneen kuningatar Elisabet II historiaa. Samassa kerroksessa maantasalla sijaitsee myös matkamuistomyymälä sekä turisti-info, josta olisi saanut ilmaisen kaupungin kartan. 



Science+Industry Museum


Science+Industry museossa pääsee tutustumaan Manchesterin menneisyyteen teollisen vallankumouksen keskiössä. Museoon on ilmainen sisäänpääsy, mutta kävijöitä kehotetaan lahjoittamaan museolle haluamansa summa, jotta museo voi toimia maksuttomasti jatkossakin. 

Museo oli jaettu kahteen kerrokseen: toisessa kerroksessa oli heurekamainen Explore-osasto, jossa pääsi itse todistamaan ja kokeilemaan erilaisia ilmiöitä. Vähemmän yllättäen tämä osasto oli täynnä lapsiperheitä, mutta mahduimme mekin joukkoon kokeilemaan ilmiöitä. Ensimmäisessä kerroksessa taas oli itse museo-osuus, jossa pääsi katsomaan laitteita sekä tutustumaan tekstiiliteollisuuden historiaan. Rakennus, jossa museo sijaitsi, oli aikoinaan ollut rautatieasema, josta tekstiilit olivat lähteneet maailmalle. 

Castlefield


Castlefield on paikka, josta teollistuminen sai alkunsa. Manchesteristä tuli nopeasti puuvillateollisuuden keskus ja tuotteet piti saada maailmalle kanaaleita pitkin sekä rautateitse. Maailman ensimmäinen rautatie onkin rakennettu Manchesterin ja Liverpoolin välille. 

Castlefiel koostuu kanaaleista ja vanhoista punatiilisistä varastorakennuksista, jotka on kunnostettu asuinnoiksi tai ravintoloiksi. Alueella kävellessä pääsee helposti tunnelmaan,joka siellä lienee aikoinaan vallinnut. 

Katedraali


Manchesterin katedraali on käymisen arvoinen paikka. Itse tykkään käydä kirkoissa katselemassa arkkitehtuuria, sillä usein kirkot ja varsinkin katedraalit, sun muut vastaavat suuremmat kirkot, ovat upean näköisiä sisältä. On kiehtovaa ajatella miten sellaiset rakennelmat on saatu aikoinaan rakennettua. 

Manchesterin katedraali on hiippakuntansa pääkirkko. Katedraalissa on ollut 600-vuotisen historiansa aikana niin sairaala- kuin koulutoimintaakin. Se vaurioitui toisen maailmansodan aikana sekä uudelleen IRAn pommituksissa vuonna 1996. Katedraali on listattu yhdeksi Grade I -listan rakennuksista Suur-Manchesterissa. Listalle on koottu rakennuksia, joilla on erikoinen arkkitehtuuri sekä ne ovat historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviä.


Kommentit

Suositut tekstit