Nähtävää Pariisissa 2


Pariisi on tunnettu erilaisista ruuistaan, joita voi maistella kadunkulmien lukuisissa kahviloissa ja ravintoloissa. Oman tunnelmansa tuovat vieri viereen laitetut tuolit, joiden välissä on pienet pöydät juomia ja ruokia varten. Kahviloista voi hyvin tutkia lähiseutua sekä ohikulkevia ihmisiä. Vaikkei kahviloihin eksyisikään maistelemaan mahtavia viinejä tai croissantteja, ovat ne ulkopuoleltakin ihanan esteettisiä katsottavia. Pariisi on mahtava kaupunki vain kävellä ympäriinsä ilman varsinaista suuntaa. Pikkuruisilla kaduillakin on ainakin jotain katseltavaa, vaikka sitten ikkunan läpi. 


Place de la Concorde on yksi Pariisin suurista aukiosta. Se reunustaa Pariisin tärkeintä ja vanhinta muotopuutarhaa Le jardin des Tuileriesia. Puiston laidalla, lähellä Place de Concordea sijaitsee Musée de l’Orangerie, Orangery museo. Se on taidegalleria, jossa on esillä impressionistien maalauksia. Kuuluisin pysyvä teos museossa on Claude Monet'n Lumpeet. Lippu museoon kustantaa aikuiselta 12,50 euroa (Visit Musée de l’Orangerie). 


Notre-Damen katedraali on niin ikään ikonen osa Pariisia. Katedraali on valmistunut 1345, mutta kulttimaineeseen katedraali on noussut 1830-luvulla Victor Hugon romaanin Pariisin Notre-Dame jälkeen. Kirjaan perustuu esimerkiksi Disney Notre Damen kellonsoittaja (1996). Victor Hugo kirjoitti kirjan pelastaakseen katedraalin joka oli 1820-luvulla huonossa kunnossa. Nykyään se onkin ollut erittäin suosittu turistikohde. Katedraaliin itsessään on ollut ilmainen sisäänpääsy. Notre-Damen katedraali on ollut suljettu vuodesta 2019 sattuneen tulipalon takia, mutta sen olisi tarkoitus avautua yleisölle taas vuonna 2024. 


Sainte-Chapellen yläkappelissa on äärimmäisen hienot lasimaalausikkunat, jotka luovat huoneeseen oman tunnelmansa. Sen rakennutti Ludwig IX 1200-luvun puolivälissä keskellä kuninkaallisia asumuksia. Se on ranskalaisen goottilaistyylisen arkkitehtuurin helmi. Kappeli sijaitsee samalla Île de la Cité saarella Seinejoessa kuin Notre-Damen katedraali. Lippu kappeliin maksaa aikuiselle 13 euroa ja alle 26-vuotiaat EU-kansalaiset pääsevät kappeliin ilmaiseksi (Sainte-Chapelle). 


Jos kaipaa ympärilleen hieman vihreää ja rauhallisuutta, kannattaa suunnata Luxembourgin puistoon. Sen vieressä on Luxembourgin palatsi, jossa Ranskan senaatti kokoontuu. Puiston sisällä on muutamia leikkipuistoja sekä tenniskenttiä. Puistossa on siellä täällä tuoleja, joihin saa vapaasti istua. Siellä voi nauttia kauniisti istutetuista kukkarivistöistä tai kävellä puiden katveessa. Puistossa on ympäriinsä erilaisia veistoksia ja suihkulähteitä. Siellä on myös pieni Vapaudenpatsas sekä kuuluisa Medicin suihkulähde! Albert Edelfelt on kuvannut puistoa maalauksessaan Luxembourgin puistossa. Puiston vieressä sijaitsee lentokenttäjunan pysäkki Luxembourg. 

Viimeisimpänä vaan ei suinkaan vähäisimpänä tällä listalla on Versailles’n palatsi, joka sijaitsee Versailles’n kaupungissa Pariisin lounaispuolella. Palatsille pääsee Pariisista kätevästi junalla. Ensimmäiset rakennukset palatsialueelle on tehty vuonna 1624, mutta merkittävimmät muutokset on tehty jo vuosina 1661 - 1688, jolloin se on saanut nykyisen muotonsa. Palatsi on yksi Euroopan suurimmista ja se palveli Ranskan kuninkaiden ja hovin asuntona Ranskan vallankumoukseen 1789 asti. Sen kuuluisassa Peilisalissa on allekirjoitettu Ensimmäisen maailmansodan Versailles’n rauhansopimus. (Versailles)


Palatsikierroksella on helppo ymmärtää miksi kansa tuntui ajattelevan kuninkaan elävän aivan omissa maailmoissaan, sillä onhan palatsi sisustuksineen paikoin aivan älytön. Kontrasti on valtava, jos miettii miten köyhiä tavallinen kansa oli siihen aikaan ja miten loistelias palatsi on. Palatsi itsessään on aivan valtava ja siihen päälle vielä kaikki puistoalueet, niin jo on läänillä kokoa. Mutta kaiken kaikkiaan se oli ehdottomasti kyllä vierailunarvoinen paikka. Porukkaa siellä oli todella paljon heinäkuussa, mutta valmiiksi ostetuilla lipuilla pääsi palatsiin sisään ajastetulla lipulla (me olimme valinneet sisäänpääsyajaksi 12). Puutarhaan ja puistoon ei ollut sisäänpääsyaikaa, joten Palatsissa sai viettää haluamansa ajan, ja siitä pääsikin sitten puistoon. 

Vaikka tälle postauksellekin tuli pituutta jäi silti, vaikka mistä vielä kirjoittamatta. Pariisissa on niin monenlaista museoita ja nähtävää, että yhteen tai kahteen reissuun on mahdotonta saada mahtumaan sitä kaikkea. Vielä kunniamainintana Musée de l’Armée eli Pariisin sotahistoriallinen museo. Se on yksi maailman suurimpia sotahistoriallisia museoita ja kuvaa sotahistoriaa aina kivikaudelta toisen maailmansodan loppuun saakka. Yksi mielenkiintoisimmasta vierailukohteista museolla on sen yhteydessä oleva Invalidikirkko, jossa on Napoleon I:sen hauta. Lipun hinta museoon ja Napoleonin haudalle on aikuiselta 15 euroa ja alle 26-vuotiaille tämäkin museo on ilmainen.


Kaikkialle kannattaa ehdottomasti ostaa lippu etukäteen ja sitä kautta varata itselleen vierailuaika. Näin säästyy suuremmalta odottamiselta. Esimerkiksi jo meidän saapumisaikaan klo 12, Versailles’n ovelta myytävät liput olivat sille päivälle jo loppuunmyytyjä. Myös Musée de l’Orangerielle liputta saapuneet turistit joutuivat odottelemaan, että me lipun ostaneet menemme valitun slotin aikana ensin ennen kuin heille edes myytiin lippuja. 

Kommentit

Suositut tekstit