Positiivisesti yllättävä Antwerpen


Belgian toiseksi suurin kaupunki Antwerpen oli ehdottomasti positiivinen yllätys! Suuren sataman takia (Euroopan suurin heti Rotterdamin jälkeen), jostain syystä ajattelin, että kaupunki olisi kovin teollinen, mutta näin ei todellakaan ollut! Oikein kiva ja sympaattinen kaupunki (pakko myöntää, että omasta mielestäni kivempi kuin Brysseli). Päivä sujui mukavasti kävellessä ympäri kaupunkia. Helposti olisi saanut kulumaan toisenkin päivän, sillä emme vierailleet missään varsinaisesti sisällä (paitsi suklaamuseossa). Keskusta ei ole kovin iso, joten itsessään sen kiertämiseen ei kulu paljoa aikaa.

Antwerpeniin pääsee helposti junalla. Gentistä sinne matkustaa junalla noin tunnin ja Brysselistä nopeimmillaan 40 minuuttia. Junalippujen hinnat pyörivät noin 10 euron paikkeilla aikuisella. Bruggesta matkaa Antwerpeniin noin puolitoista tuntia. Amsterdamista junamatka kestää noin kaksi tuntia.

Antwerpenin rautatieasema (Antwerpen Centraal) on upea ilmestys ja muistuttaa palatsia. Se on ensimmäinen muistutus siitä, että se on ollut tärkeä kaupankäynnin keskus jo keskiajalla. Kävellessä Antwerpenissä kannattaa katsella rakennusten yläosia, vain huomatakseen kuinka kullattuja ne ovat. Historiallisen keskustan kulmakivi on Grote Markt (keskusaukio), jonka keskellä komeilee Brabon suihkulähde. Suihkulähteessä on kuvattuna kaupungin perustaja Silvius Brabo heittämässä jättiläisen kättä jokeen. Legendan mukaan kaupunki on myös saanut nimensä siitä, kun hollannin kielen hand werpen muistuttaa vanhan englannin kielistä sanaparia hand wearpan, joka on muotoutunut kaupungin nykyisesti nimeksi. Aukion laidalla on myös on Antwerpenin kaupungintalo. Aukiota ympäröi myös niin kutsutut kiltatalot, jotka edustavat ulkonäöllisesti flaamilaista rakennustyyliä. 

Antwerpenin rautatieaseman vieressä on eläintarha, jonka sisäänkäynti on (ainakin omasta mielestäni) inspiroitunut siirtomaa-ajasta. Antwerpenin eläintarha (ZOO Antwerpen) on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista ja se onkin perustettu jo 1843. Liput aikuiselle eläintarhaan maksaa 32,50 euroa (ZOO Antwerpen). Eläintarhan perustamisen tavoitteena oli alunperin edistää eläin- ja kasvitieteitä.  


Rautatieaseman kupeessa on myös maailman suurin belgialaisen suklaan museo, Chocolate Nation - the Belgian chocolate Experince. Aikuisen lippu maksoi 19,90 euroa ja loppujen lopuksi oli kyllä hintansa väärti. Kierros sisälsi monipuolisesti erilaisia tieto-osioita belgialaisesta suklaasta sekä huipentui suklaanmaistajaisiin! Lopussa sinulle annettiin lusikka ja siihen sai purnukoista valuttaa suklaata ja maistella mikä olisi oma suosikki. Kierrosta mennään aluksi porukassa, mutta loppua kohden sitä voi mennä omaan tahtiin. Kierros tehdään äänioppaan avulla, joten kaikkea infoa ei ole halutessaan pakko kuunnella. 

Historiallisessa keskustassa sijaitsee mahtava goottilainen Onze-Lieve-Vrouwekatedraali. Sen rakennustyöt on saatu päätökseen 1521. Vuodesta 1999 katedraali on kuulunut Unescon maailmanperintökohteisiin. Sisäänpääsy katedraaliin maksaa 12 euroa /hlö. (De Kathedraal). Katedraali on edelleen käytössä jumalanpalveluksiin, joten aukioloajat ovat sen mukaiset. Katedraalin yhteydessä on myös Antwerpenin kellotorni.


Asemalta kohti keskusaukiota kävellessä matkan voi tehdä Meir-nimisellä ostoskadulla, joka tarjoaa shoppailu mahdollisuuksiensa lisäksi myös silmänruokaa historianystäville: kadun varrella on useita upeita 1800-luvun rakennuksia, joihin on tehty nykyaikaisia ravintoloita ja vaateliikkeitä. Asemalta kohti Meir-kävelykatua ja vanhaa keskustaa kannattaa suunnata De Keyserlei-kadun kautta. 


Kävimme sisällä Het Steenissä, joka ei googlen kuvasta huolimatta ollutkaan varsinaisesti linna, vaan eräänlainen koulutuskeskus, jossa järjestetään erilaisia koulutuksia. Alakerrassa oli turisti-info, jossa myytiin matkamuistoja. Katolle pääsi kuitenkin katselemaan maisemia kanavan varteen. Alkukeväästä Het Steenin vieressä rannassa oli maailmanpyörä, mutta se hävisi kesällä. En tiedä oliko se siinä vain väliaikaisesti, vai onko se joku kevään juttu.

Museum aan de Stroom eli tuttavallisemmin MAS vaikutti museona äärimmäisen mielenkiintoiselta ja siellä saisi ehdottomasti vietettyä päivän jos toisenkin. Museossa on 8 kerrosta, joiden näyttelyt kertovat Antwerpenistä ja sen yhteyksistä maailmaan. Tällä kerralla kävimme vain sen katolla ihailemassa maisemia. Se on ilmaista, muuten museo maksaa tavalliselta käyttäjältä (eli yli 25-vuotiaalta) 10 euroa.


Antwerpen on myös tunnettu timanteistaan ja niiden pääalue sijaitsee aivan juna-aseman vieressä. Kadulta katsottuna timanteista ei kuitenkaan näy kovinkaan paljon merkkejä, sillä turvallisuussyistä timanttien kaupustelu tapahtuu sisätiloissa. 

Suosittelen tekemään Antwerpenissä turistikierroksen eräänlaisella junamaisella autolla joka lähtee keskusaukiolta. Ainakin heinäkuussa sellainen oli tarjolla. Kesäkuussa kiertoajelun voi tehdä vanhanaikaisella autolla. Kiertoajelulla näkee helposti melko lyhyessä ajassa tärkeimpiä Antwerpenin paikkoja ja kuulee samalla niiden historiasta. Samalla jalat saavat mahdollisuuden levähtää. 

Kommentit

Suositut tekstit