Gent: Museot ja puistot


Jottei Gentistä kertova postaus venyisi aivan liikaa päätin jakaa postauksen kahdeksi postaukseksi.

Gentistä löytyy monenlaisia museoita. Koko historiallinen keskusta on toki ulkoilmamuseo jo itsessään, mutta esimerkiksi sateiden sattuessa on hyvä, että historiaa ja taidetta voi halutessaan kierrellä myös sisätiloissa. 

Historiallisessa keskustassa on vihreiden alueiden löytäminen haastavaa, ellei jopa mahdotonta, mutta keskustan ulkopuolella on useita kaupunkipuistoja ja vihreämpiä kanavanvarsia, joissa voi viettää hetken jos toisenkin.

De Krook & Kuningas Albertin puisto

De Krook on Gentin kirjasto. Se sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan päässä keskustasta kohti Zuidia eli eteläistä Gentiä. Se on avautunut vuonna 2017 ja sen nimi tarkoittaa hollaniksi “kurvia, mutkaa”. Nimi tulee siitä, että Schelde-joki mutkittelee sen ohitse. De Krookia vastapäätä, kanavan toisella puolella, on Zuidin kauppakeskus (se nyt ei tosin ole mikään kummoinen). 


Zuidin kauppakeskuksen ohitse kävellessä ei voi olla huomaamatta sitä vastapäätä olevaa valtavaa valkoista monumenttimaista rakennusta. Tämä rakennus on Gentin kaupungin hallinnollisia rakennuksia aka Virastotalo. Virastotalon takana on pitkän suorakulmion muotoinen Kuningas Albertin puisto (Koning Albertpark; Zuidpark). Se on kaupunkipuisto, joka on rakennettu vanhan rautatien alueelle. Alkuperäinen Gentin rautatieasema oli Gentin eteläinen rautatieasema (zuid tarkoittaa etelää), joka oli rakennettu jo vuonna 1837. Gentin nykyiden uudempi rautatieasema, Gent-Sint-Pieters, rakennettiin vuonna 1913 ja toimii siis päärautatieasemana edelleen. 


Kuningas Albertin puiston vieressä on mielestäni miellyttävämpi neliön mallinen pieni puisto, Muinkpark, jonka keskellä on lampi. Siellä on runsaasti puita, joiden alle istua. Puistossa on myös erilaisia veistoksia eläimistä. Tämä on mielestäni Kuningas Albertin puistoa parempi paikka rentoutua ja vain olla. Tämä puisto on viimeinen merkki aikoinaan Gentissä olleesta eläintarhasta. Puistoa ympäröivät kadut on nimetty eläintarhassa aikoinaan olleiden eläinten mukaan; esimerkkinä puiston laidalla kulkeva Hertstraat, Peurakatu.

Gent-Sint-Pietersin rautatieasema

Gent-Sint-Pieters on luultavasti paikka, jonne saavutkin Gentiin tullessasi. Sieltä on kävellen matkaa keskustaan noin parikymentä minuuttia (keskustaan menee myös raitiovaunu asemalta). Aseman pääaulan katto on upea. Asema rakennettiin vuoden 1913 maailmannäyttelyä varten ja kattoon on kuvattu 13 belgialaista kaupunkia. Yritä bongata kaikki! 


Rautatieasemalla ja sen läheisyydessä on runsaasti erilaisia kahviloita ja ravintoloita, joissa voi piipahtaa matkan varrella. Asemalta poistuttaessa saa myös ensikosketuksen pyörien määrään Gentissä: pyöriä on vuoden ympäri valtavasti lukittuna aseman edessä olevassa puistossa!

ps. Antwerpenin suunnasta tultaessa voi jäädä jo Gent-Dampoortin asemalla. Se sijaitsee Sint-Pietersin asemaan verrattuna historiallisen keskustan toiselle puolella. Sieltä on aavistuksen lyhyempi matka keskustaan, mutta alue on aika modernia ja teollista (saatan tosin olla hyvinkin puolueellinen, sillä Sint-Pietersin alue on minulle paljon tutumpi).

Taidekortteli

Rautatieasemalta kävelee kymmenisen minuuttia, ns. Taidekorttelin alueelle, jossa on useampia museoita kävelymatkan päässä toisistaan. Tämä on samalla opiskelijoiden aluetta. Alueen keskustana toimii Gentin yliopiston kirjaston torni, Boekatoren, jonka ympärillä on useita yliopiston kampuksia. Yliopiston kansainvälisten opiskelijoiden asuntola, sijaitsee myös täällä sekä opiskeijoiden yöelämästä kuuluisa Overpoortstraat. Lomakausina tämä alue on rauhallinen, mutta lukukausien aikana se on pullollaan elämää. 


Overpoortstraatin päässä Citaldel-puiston laidalla sijaitsee kaksi museota; nykytaiteen museo S.M.A.K. sekä sitä vastapäätä oleva MSK (Museum of Fine Arts), jossa on esillä taidetta niin vanhoilta mestareilta kuin uudemmiltakin. MSK on Belgian vanhin museo, ja sen ulkokuorikin on jo upea. 

Vastapäätä näitä kahta museota tien toisella puolella on GUM eli Gentin yliopiston museo. Se esittelee tieteen historiaa yliopiston näkökulmasta, sekä vaihtuva näyttely käsittelee aina aihetta. Sen pihalla on myös kasvitieteellinen puutarha. 


Lyhyen matkan päässä näistä kolmesta museosta on vielä Gentin kaupunginmuseo, STAM. Museossa esitellään Gentin historiaa, nykyisyyttä sekä tulevaisuutta. Monipuolinen museo tarjoaa mielenkiintoisen tietopaketin Gentistä. Kaupunginmuseon vieressä on vanhaan sairaalaan rakennettu konserttisali De Bijloke. Ainutlaatuinen konserttisali on maailmassa vertaansa vailla. 

Erillään Taidekorttelista on vielä Gentin teollisuusmuseo (Museum over industrie, arbeid en textiel, MIAT). Teollisuusmuseo kertoo nimensä mukaisesti Gentin historiasta teollistumisen keskuksena. Gent oli ensimmäinen paikka manner-Euroopassa Iso-Britannian jälkeen, jossa teollinen vallankumous alkoi. Joten museon tilat ovat asiaan kuuluvasti vanhassa puuvillatehtaassa kanavan varrella. Mielenkiintoisessa museossa voi muunmuassa seurata yksityiskohtaisesti kuinka puuvillasta tulee kangasta sekä kuinka erilaisia kuvien painotekniikoita kehitettiin. Museossa on esillä kankaan kaari oikeissa laitteissa esitettynä. Voi vain kuvitella millainen meteli koneistoista on käynyt niiden valmistaessa lankoja ja kankaita. 



Citadel-puisto

S.M.A.K. ja MSK -museot sijaitsevat Citadel-puiston laidalla. Tämä puisto on viihtyisä, mutta täällä saattaa olla opiskelijaporukoita hengailemassa tai pelailemassa. Vaikka Gent on turvallinen paikka kävellä jopa pimeällä, niin tästä puistosta varoitettiin, että pimeällä sinne ei kannata mennä. Valoisan aikaan se on miellyttävä puisto, jossa saa vihreäntäytteisen kävelylenkin aikaiseksi. Kesäisin siellä on myös pieni ulkoilmabaari virvokkeille. 


Citadelpark eli Linnapuisto on perustettu vuonna 1875 ja nimensä se on saanut siitä, että Gentin linnoitus sijaitsi aikoinaan täällä. Linnake oli aikanaan yksi Euroopan suurimmista ja se oli paikallaan vuoteen 1870 asti. Linnake purettiin vuoden 1913 maailmannäyttelyn tieltä pois. 

Puistossa on myös mukava leikkipaikka lapsille. 

Gent tarjoaa myös monenlaista nähtävää ja tehtävää keskiaikaisen keskustan ulkopuolelta. Historiallinen keskusta ei ole kovinkaan iso, joten Gent sopii hyvin päiväreissukohteeksi, mutta sieltä löytyy tehtävää ja nähtävää myös usealle päivälle. Voin lämpimästi suositella kohdetta!

Kommentit

Suositut tekstit