Belgian kiertomatka


Edellisessä postauksessa Junalla ympäri Belgiaa käytiin läpi saapumista Belgiaan sekä tapoja hankkia lippu junamatkoille sekä niiden hinnoista (Belgiaa junalla kiertäen). Tässä postauksessa käydään lyhyesti läpi Belgian kaupunkeja, joita suosittelen lisäämään listalle. 

Belgiassa on 11 697 557 asukasta tammikuussa 2023, joista yli 6 700 000 asui Flanderin puolella hollaninkielisessä osassa Belgiaa ja vajaat 4 miljonaa ihmistä Vallonian puolella ranskankielisellä alueella (Statbel 2023). Belgia on tunnettu oluestaan, ranskalaisistaan, vohveleistaan sekä erinomaisesta suklaastaan! Monet tunnetut sarjakuvat on myös lähtöisin Belgiasta kuten Marsupilami, Tintti ja Smurffit. Pinta-alaltaan pieneen valtioon mahtuu paljon maaimanlaajuisestikin tunnettuja asioita, ja Belgian historia ulottuukin pitkälle jopa Rooman valtakunnan ajalle 120 ennen ajanlaskun alkua. Belgian alue on ollut olemassa olonsa aikana monen toisen valtion alaisuudessa ja itsenäisyytensä se sai 1830 Belgian vallankumouksessa, jolloin se erottautui Alankomaista. 


Pitkän ja monipuolisen historiansa aikana Belgian kulttuuri on ottanut vaikutteita naapurivaltioistaan sekä löytänyt oman rakennustavansa, joka heijastuu Belgian suurimissa kaupungeissa. Niiden keskusaukiot (Groote Markt) ja rakennukset niiden ympärillä ovat hyvin samanlaisia kaupungista riippumatta. Se tekee niistä samalla myös tunnistettavia. 

Bryssel

Bryssel on luultavasti kaikille tuttu kaupunki Belgiasta, onhan se niin Belgian kuin Euroopankin pääkaupunki. Se on myös Euroopan Unionin kotipaikka. Pelkästään Brysselin näkeminen Belgiasta, jättää maan ehdottomasti kylmäksi. Vierailin Brysselissä muutaman kerran ja kieltämättä joka kerta se tuntui paremmalta, mutta Belgiassa on paljon muutakin nähtävää. Bryssel on kuitenkin näkemisen arvoinen: onhan siellä Manneken Pis, Atomimium sekä jo mainittu Euroopan Unionin rakennukset.

Gent


Omaksi suosikikseni noussut Gent on kompakti ja upea keskiaikainen kaupunki. Sen nykyisen keskiaikaisen keskustan kanaalin varret ovat aikoinaan olleet satama (Graslei). Gentin nykyinen satama on siirretty kauas keskustasta, eikä sen olemassaoloa edes huomaisi ellei tietäisi Gentin olevan edelleen satamakaupunki. Keskustassa on kaksi näyttävää kirkkoa; Sint-Niklaaskerk ja Sint-Baafskathedraal. Niiden keskellä kohoaa tornikolmikon kolmas torni eli Gentin kellotorni. Kellotornista avautuu hienot näkymät kaupungin ylle. Gentissä on myös Flanderin ainoa linna, Gravensteen. 

Antwerpen


Antwerpen on Brysselin jälkeen Belgian toiseksi suurin kaupunkialue. Sen satama on Euroopan toiseksi suurin heti Rotterdamin jälkeen. Jo heti kaupungin juna-asema on upea ilmestys (Antwerp-Centraal). Asema on toteutettu 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Heti aseman vieressä on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista, Antwerp Zoo. Asemaa vastapäätä on maailman suurin Belgialaisen suklaan museo, Chocolate Nation (psst. kierroksen lopuksi pääsee maistelemaan suklaita!). Museum aan de Stroom (MAS) on Antwerpenin suurin museo ja se keskittyy itse kaupunkiin ja sen yhteyksiin maailmalle. Sen huipulle pääsee maksutta katsomaan maisemia, vaikkei itse museoon haluaisikaan mennä. Antwerpin historiallinen keskusta sijaitsee Groote Marktin ympäristössä, jossa sijaitsee mm. kaupungintalo sekä Brabo-suihkulähde. Matkalla asemalta keskusaukiolle on myös Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, jonka yhteydessä on Antwerpenin kellotorni. Shoppailun ystäville Groote Marktille vievä kävelykatu, Meir, tarjoaa, vaikka mitä ostettavaa! Kadun varrella on useita upeita vanhoja 1800-luvun rakennuksia, joiden uumeniin on tehty nykyaikaisia ravintoloita ja vaateliikkeitä. Asemalta kohti Meir-kävelykatua ja vanhaa keskustaa kannattaa suunnata De Keyserlei-kadun kautta. 

Brugge


Pohjoisen Venetsiaksikin luonnehdittu Brugge on kaunis keskiaikainen kaupunki, joka on tunnettu kanaaleistaan. Kaikki paikalliset, joilta tuli kysyttyä, että missä kannattaisi käydä, aina he suosittelivat tätä kaupunkia. Kaupunki kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon, sillä sen keskusta on säilytetty lähes alkuperäisessä keskiaikaisessa muodossaan. Satamansa vuoksi Brugge on ollut aikanaan yksi maailman johtavimmista kauppakaupungeista. Kaupungin kauneudesta saa mielestäni enemmän irti kanavaristeilyllä. 

Leuven

Leuvenissa sijaitsee maailmankuulu yliopisto KU Leuven, joka on maailman suurin hollanninkielinen yliopisto.  Oluenystäville Leuvenissa on myös maailman suurin olutpanimo Anheuser- Busch InBev (Gribbins 2022), joka valmistaa muun muassa Stella Artoisia. Panimossa on mahdollista käydä vierailulla. Keskiaikaisen kaupungin lisäksi Leuvenissa on trendikäs Vaartkom, joka oli aikoinaan teollisuus- ja panimoalue. Nykyään siellä yhdistyy uusi ja vanha. 

Namur


Namur, tai hollanniksi Namen, on Belgian ranskankielisen osan eli Vallonian pääkaupunki. pohjois- ja etelä-Belgia eroavat toisistaan huomattavasti, eikä suinkaan vain kielensä vuoksi, vaan myös esimerkiksi arkkitehtuurin. Rakennukset on rakennettu aivan eri tavalla kuin pohjoisessa. Vaikuttavin nähtävyys on Namurin linnoitus (Citadelle de Namur), jonne pääsee joko kävellen tai gondolihissillä. Kukkulalta avautuu upeat näköalat kaupunkiin. Oma postauksensa Namurista: Vallonian pääkaupunki Namur.

Dinant


Vain puolen tunnin junamatkan päässä Namurista, sijaitsee Dinant, jota Namurin tavoin hallitsee kukkulan laella oleva linnoitus. Dinant sijaitsee itse asiassa laaksossa, joten sen molemmin puolin nousevat vihreät kukkulat. Näkymä oli ihana kaiken sen asfaltin ja keskiaikaisten kaupunkien keskellä, joiden keskustoista ei paljoa vihreää löydy. Linnoituksesta aukeaa huikeat näkymät laakson ylle. Tällekin linnoitukselle pääsee joko gondolihissillä tai kävellen. Linnoituksessa esiteltiin kaupungin historiaa ja erityisen hiljaiseksi veti 1914-näyttely, jossa kerrottiin elävästi kuinka saksalaiset tuhosivat kaupungin ensimmäisessä maailmansodassa. Vaihtelua keskiaikaisiin kaupunkeihin tarjoaa myös kalkkikiviluolasto Grotte La Merveilleuse. Dinantista olenkin jo tehnyt oman postauksen: Dinant - saksofonin syntypaikka.

Oostende

Oostende on noin puolen tunnin junamatkan päässä Gentistä oleva rantakaupunki pohjois-Belgiassa. Se on loistava kohde päiväretkelle rannalle, jolloin samalla voi nauttia vähän kulttuuristakin. Täälläkin jo juna-asema on hieno nähtävyys. Matkalla asemalta rannalle voi käväistä uusgoottilaisessa Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Kirkon alkuperäiset ikkunat tuhoutuivat toisessa maailmansodassa. Oostendin Royal Galleries on 1900-luvun alussa rakennettu uusklassinen arkadi. Se on alunperin rakennettu kuningas Leopold II käskystä, jotta hän vieraineen voisi siirtyä kuninkaalliselta huvilalta raviradalle suojassa tuulelta ja sateelta.  


Lähteet:

Gribbins, Keith. 2022. The 40 biggest breweries in the world in 2021. Craft Brewing Business. https://www.craftbrewingbusiness.com/business-marketing/the-40-biggest-breweries-in-the-world-in-2021/

Statbel. 2023. On 1 January 2023, Belgium had 11,697,557 inhabitants. [https://statbel.fgov.be/en/themes/population/structure-population]


Kommentit

Suositut tekstit